Ročně každý platí 15 korun prezidentovi. Vládě 30 tisíc

Radek Šalanda
15. 6. 2007 15:30
Podívejte se, kde končí každá koruna vašich daní
Foto: MVČR

Praha - Každý rok platíme desítky tisíc na daních. Kde mizí? Nově si každý může prohlédnout, kam přesně jde každá koruna vydělaných peněz, které neskončí v rodinném rozpočtu.

Na internetové stránce projektu eStat.cz, občanského sdružení, které informuje o fungování státu, je nově přístupná aplikace (přímo ZDE), do níž stačí jen zadat roční celkovou sumu odvodů jednotlivce do státní kasy.

Výše odvodů záleží na výši příjmů.

Stát zadlužuje naše děti

Například člověk, který pobírá průměrnou mzdu, která nyní činí 20 399 korun hrubého, a uplatňuje daňovou slevu na jedno nezletilé dítě, tak na dani z příjmu a sociálním pojištění státu odvede měsíčně 3 226 korun. Roční odvod před zúčtováním činí 38 712 korun.

Z této sumy přitom jde asi 15,50 koruny na prezidenta, Senát spolkne více než 23 korun a Poslanecká sněmovna utratí 42,60 koruny z platu průměrného Čecha.

Blog šéfa eStatu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nejvíce, bezmála 31 tisíc korun, jde na Úřad vlády a všechna ministerstva. Zbytek jde na provoz dalších úřadů, splátku státního dluhu a další položky.

Aby ale stát byl schopen částku 38 712 korun utratit, ještě si musí asi 3 400 korun půjčit. Půjčka od budoucích generací je uvažovaný deficit státních financí.

Za uplynulý rok 2006 stát jen na dani z příjmů fyzických osob vybral téměř 130 miliard korun. Celkem na všech daních za loňský rok do státní kasy přiteklo téměř 514 miliard korun.

eStat.cz, neboli efektivní stát

Záměrem projektu eStat.cz - efektivní stát je šířit povědomí mezi laickou a odbornou veřejností o fungování státu. Snahou je připravit program postupu, jehož cílem bude odstranění všech neefektivních a špatných služeb byrokratických státních struktur.

 

Právě se děje

Další zprávy