Rekordní pokuta Lidlu: Za čistič sifonů

Tomáš Fránek
27. 11. 2006 18:50
Brno - Jedna z nejvyšších pokut České inspekce životního prostředí stihla řetězec Lidl, a to kvůli prodeji chemického čističe.

Lidl prodával chemický čistič bez uzávěru zabezpečeného proti dětem a jasně viditelných výstražných symbolů.Inspekce mu tak za porušení povinností vyplývajících ze zákona o chemických látkách uložila pokutu ve výši 160 tisíc korun.

Vyplývá to z aktualizovaného seznamu pokut, které letos inspekce udělila firmám a podnikatelům za porušení zákona v souvislosti s odpadovým hospodářstvím a nakládáním s chemickými látkami.

Kde jsou symboly?

Lidl prodával jako první v Česku chemický přípravek Čistič potrubí a sifónu a podle inspektorů porušil hned tři paragrafy zákona o chemických látkách.

Lidl nebyl schopen doložit, že je na nebezpečné chemikálii klasifikované jako žíravina dětem odolný uzávěr. Varovný symbol nebyl dostatečně čitelný a splýval s barvou obalu a do třetice grafický symbol nedoprovázelo slovní označení nebezpečnosti výrobku.

Firma se proti rozhodnutí inspekce neodvolala a pokuta tak platí.

Mluvčí společnosti Lidl ČR Monika Šrámková pro ČTK řekla, že síť diskontních obchodů prodávala chemický přípravek v roce 2005. "Chyba se stala na straně výrobce, který u tohoto výrobku neměl řádně certifikovaný obal. Výrobek byl na základě tohoto zjištění ihned stažen z prodejen," uvedl.

Společnost Lidl, která na český trh vstoupila v roce 2003, nyní v Česku provozuje 145 diskontních prodejen. V závěru loňského roku jich měla 129.

Pokuta ve výši 160 tisíc korun pro řetězec Lidl je nejvyšší sankce, která byla za podobné počínání letos uložena, vyšší nepadla ani v roce 2005. To inspekce uložila pokuty za necelých tři sta tisíc korun, nejvyšší sankce dosáhla padesáti tisíc korun, nejnižší pak byla deset tisíc korun.

Krtek i isobutylnitrit

Letos už pokutu ve výši sto padesát tisíc korun dostala společnost Transimpo. Ta dovezla do Česka devadesát sedm kusů pokojových osvěžovačů vzduchu obsahující isobutylnitrit a amylnitrit. A v bezpečnostním listě výrobku, jehož přesný obsah stanovuje zákon, neuvedla podle inspekce všechny potřebné údaje pro ochranu zdraví zákazníků.

O post ombudsmana nebo jeho zástupce usiluje i senátorka Jitka Seitlová
O post ombudsmana nebo jeho zástupce usiluje i senátorka Jitka Seitlová | Foto: Ludvík Hradilek

Kauza isobutylnitrit: Rakovina ze spreje? Hledá se viník - V Česku se už tři čtvrtě roku prodávají výrobky, které způsobují rakovinu. A stát to ví. Nyní padne trestní oznámení. Trpělivost došla senátorce Jitce Seitlové (nezávislá, Přerov), která chce, aby policie zjistila, kdo za to může.

Isobutylnitrit je na seznamu uznaných karcinogenů Evropské unie, v Česku není prodej těchto výrobků zatím zakázán.

A dokud není přijata zakazující vyhláška, tak inspekce může pokutovat pouze za chybějící údaje v bezpečnostních listech nebo na obalech, nemůže sankcionovat nebo zakazovat přímo prodej těchto výrobků.

Vyhláška zakazující prodávat výrobky, které obsahují isobutylnitrit, bude v Česku platit až od února příštího roku.

Stotisícovou pokutu dostal od České inspekce životního prostředí letos také podnikatel z Havířova. Ten jako první v Česku dovážel z Polska nebezpečnou látku pod obchodním názvem Krtek Čistič potrubí.

A neměl potřebné doklady o tom, že obaly výrobku splňují potřebné normy a podobně jako Lidl neprokázal, že uzávěry výrobku nedokáží otevřít děti.

 

Právě se děje

Další zprávy