Rekord krize v Česku: Výkon ekonomiky se propadl o 4,9%

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
14. 8. 2009 10:30
Proti první části roku ale HDP nepatrně rostl, pomohlo evropské šrotovné
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Největší meziroční propad za jediné čtvrtletí si podle odhadu statistiků připsala česká ekonomika. Její výkon se totiž ve druhém čtvrtletí snížil o 4,9 procenta. Tedy přibližně tak, jak předpovídali analytici.

Český statistický úřad také informoval, že oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku hrubý domácí produkt (HDP) rostl, a to o 0,3 procenta. Podobná čísla se včera objevila i v Německu a Francii.

"Pokles HDP ČR je závislý na dramatickém propadu v průmyslové výrobě, exportu a maloobchodních prodejích. Došlo k němu i přesto, že HDP Německa ve 2. čtvrtletí vzrostl. Saxo Bank očekává, že recese bude trvat déle, než předpovídá většina analytiků," konstatoval analytik Saxo Bank David Karsbol.

Podle části ekonomů je růst proti první části roku pozitivní zpráva.

"Recese české ekonomiky se zastavila na minus 4,9 %. Je to sice hlubší propad, než čekal trh, ale mezičtvrtletních plus 0,3 % zní nadějně. Stejným mezikvartálním výsledkem se včera chlubilo Německo, Francie a Řecko. Ekonomika se snad odrazila ode dna, a to díky šrotovnému v okolních státech, které zbrzdily propady vývozu. Lokomotiva poháněnou Evropou opět zabrala," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank bank.

"Přestože se jedná o rekordní pokles české ekonomiky, hospodářská komora je lehce optimistická, co se týká dalšího vývoje tuzemské ekonomiky. Poslední údaje z výroby naznačují, že to nejhorší mají podniky a jejich zaměstnanci již za sebou a situace se začíná pozvolna stabilizovat. Věříme, že se jedná o dlouhodobý trend, který by se měl potvrdit v následujících měsících," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zdánlivý paradox meziročního poklesu a mezičtvrtletního růstu je podle Českého statistického úřadu dán vyšší srovnávací základnou v loňském druhém než v loňském prvním čtvrtletí.

Statistici konstatovali, že výrazný meziroční pokles lze přičíst na vrub především hlubokému propadu hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu. Ten musel i ve druhém čtvrtletí bojovat s klesajícím odbytem především za hranice České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy