Recese stáčí USA doleva, k sociálnímu státu po evropsku

Karel Toman
18. 2. 2009 10:15
Obama hledá třetí cestu mezi individualismem a státem blahobytu
Obama v letadle, ilustrační snímek
Obama v letadle, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Washington - Před třiceti lety označil Ronald Reagan velkou vládu za nepřítele Spojených států číslo jedna.

Dnes hospodářská krize otáčí USA velmi rychle směrem k dlouho opovrhovanému evropskému modelu státu blahobytu, kde naopak velká vláda hraje velkou roli. V tradiční a rychle stárnoucí terminologii tedy doleva.

Na konci tohoto obratu mohou být USA skoro k nepoznání - s dosud neexistujícím federálním zdravotním a důchodovým systémem, státem garantovanými půjčkami, nebo „francouzským" modelem školství.

„Posuneme se k centralizovanému přerozdělovacímu systému, jako to udělala Evropa," je přesvědčen například harvardský ekonom Ken Rogoff. Obrat, který plíživě začal zvýšenými vládními výdaji a pokračoval záchranou bank a hypotečních ústavů už za George W. Bushe, podle něj jen stvrdily loňské prezidentské volby.

Třetí cesta americké ekonomiky

  • Vláda začne privátní sektor „koučovat" k cílům, které považuje za zdravé - část bude regulovat (hlavně banky a automobilový průmysl), jinou část naopak pobízet výhodnými půjčkami a daňovými úlevami (například „čistou energii")
  • Příjmy důchodového systému se mají zvýšit tím, že se o 2 až 4% zvednou daně bohatým lidem s příjmy nad čtvrt milionu dolarů ročně.
  • Vysokoškolákům má být odpuštěno školné, pokud budou určitou dobu po absolvování pracovat ve veřejném sektoru (stejně funguje prestižní francouzská École Normale Supérieure)
  • Vláda může lidem poskytovat půjčky s garantovaným fixním úročením například na třicet let. Soukromý sektor pak bude mít volné ruce této nabídce konkurovat

Zdroj: Newsweek

Byznys to už sám neutáhne

„Zůstaneme středopravým národem s drsnější formou kapitalismu. Ať si to ale chceme přiznat nebo ne, Amerika roku 2009 směřuje k modernímu evropskému státu," komentoval to americký časopis Newsweek ve velkém článku s trefným titulkem Všichni jsme teď socialisté.

Důvod amerického „koperníkánského obratu" je jednoduchý. Skomírající soukromý byznys už neutáhne sociální výdaje, které teď naopak porostou jako nikdy předtím. Americká ekonomika se totiž nebude zotavovat rychle po křivce tvaru písmene V, ale spíše celou dekádu po křivce tvaru L - tempem jednoho až dvou procent ročně.

Na výkonu hospodářství přitom v USA závisí sociální služby jako důchody a školství, do nichž plynou výnosy z burzy. Ta se ale místy během jednoho roku propadla i o 40 procent. S růstem nezaměstnanosti zase klesnou příjmy ze zdravotního pojištění.

Spolu se stárnoucími silnými poválečnými ročníky a přibývajícími absolventy škol to bude představovat velký tlak na budování stále širší sociální sítě evropského střihu.

Zkrocení amerického individualismu

To bude mít podle Newsweeku dalekosáhlé kulturní důsledky. „Je snadné představit si sbor bývalých amerických individualistů dožadujících se britského bezplatného zdravotnictví nebo pohodlných penzí francouzského stylu," píše časopis.

Nálady ve společnosti změnu jen potvrzují. Podle nedávných průzkumů Gallupova institutu nevěří velkým finančním institucím 68 procent Američanů, nejvíc za čtvrtstoletí měření. Naopak 69 procent lidí si myslí, že vláda by měla dělat víc pro ty, kteří se nemohou postarat sami o sebe.

Foto: http://www.reaganlibrary.com/

Před Obamovou administrativou tak stojí velká výzva. Výpadek soukromého sektoru musí nahradit obřími rozpočtovými výdaji, které sice vytvoří nová pracovní místa, ale taky velký dluh. Zároveň musí zajistit, aby ekonomika v budoucnu nestagnovala a stačila pokrývat potřeby zvětšující se sociální sítě.

Řešení tady ale podle expertů jsou a obrysy nové symbiózy vlády a ekonomiky už se rýsují (viz infobox).

Pokud Obama uspěje a najde střední cestu mezi sociálním státem „po evropsku" a dynamickým individualismem „po americku", podá tím podle Newsweeku důkaz, že „vláda, ať se na nás Reagan nezlobí, může být ve skutečnosti součástí řešení."

 

Právě se děje

Další zprávy