Recese ceny nesnížila. Zdražil tabák, alkohol i bydlení

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
9. 4. 2009 10:09
Jde o letošní nejvyšší růst
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 2,3 procenta z únorových dvou procent. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad. Jedná se dosud o nejvyšší růst v letošním roce.

Meziměsíčně inflace stoupla o 0,2 procenta, ovlivnily ji zejména ceny pohonných hmot. O zrychlení meziročního růstu se postaraly především ceny alkoholických nápojů a tabákových výrobků, ale také bydlení.

"Česko čelí podobnému problému jako Velká Británie, kde také šly ceny nahoru, zatímco jinde v Evropě zpomalují," říká analytička Helena Horská z Raiffeisenbank. Recese se podle ní v cenách ještě neprojevila.

"Částečně se projevila slabší koruna (dražší pohonné hmoty), ale také pokles poptávkových inflačních tlaků zatím není tak výrazný, jak se očekávalo vzhledem k poklesu ekonomiky," popisuje situaci ekonom Atlantik FT Petr Sklenář.

"Naopak zboží, o které je v době recese zájem, zdražilo - cigarety a alkohol. I náklady na bydlení vlivem setrvačnosti rostou. Snížení sazeb ČNB se za této situace nejspíš odkládá," dodává Horská.

Meziměsíčně ceny pohonných hmot vzrostly o 2,4 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení cen benzinů v průměru o necelá tři procenta. Ceny motorové nafty naopak klesly o 0,2 procenta. V bydlení se mírně zvýšilo čisté nájemné v nájemních bytech, a to téměř o procento.

Meziročně stouply ceny tabákových výrobků o téměř 15 procent, zatímco v únoru to bylo 13,7 procenta. Ceny alkoholických nápojů se vyšplhaly o 3,5 procenta.

"Největší podíl na růstu cenové hladiny měl i nadále oddíl bydlení, kde ceny zemního plynu vzrostly o 24,3 procenta, elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,9 procenta, vodného o 9,2 procenta, stočného o 8,9 procenta," doplnil statistický úřad. Čisté nájemné vzrostlo přes 19 procent, v tom v bytech s regulovaným nájemným o rovných 27 procent a v bytech s tržním nájemným o 5,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy