Quelle v Česku chce propouštět, zbývá mu už jen 10 dnů

Tomáš Fránek
20. 1. 2010 15:33
Firma už poslala na úřad práce oznámení o hromadném propuštění všech 215 zaměstnanců

Brno - Posledních deset dnů zbývá s největší pravděpodobností na záchranu české pobočky zásilkového obchodu Quelle.

Firma, která byla čtvrtým největším obchodníkem s textilem v Česku, totiž hledá investora, který by odvrátil uzavření celé pobočky, která sídlí v Hradci Králové. Quelle už proto oznámila Úřadu práce v Hradci Králové hromadné propuštění všech až 215 zaměstnanců.

Lidé už odcházejí

Podle šéfa úřadu práce Martina Horáka si oznámením firma dělá prostor pro propouštění v případě, že by se jí do konce ledna nepodařilo sehnat investora a musela by podnik v hradecké čtvrti Březhrad uzavřít. Z firmy už přitom odešlo několik desítek zaměstnanců.

Firma samotná ale nechce zatím konec pobočky a to, jaká jsou naděje na záchranu společnosti, komentovat. „Do dvou dnů vydáme prohlášení, ze kterého bude jasné, jak se firma bude dál vyvíjet" uvedl mediální zástupce společnosti Jan Hájek.

Firma dál prodává zboží, nabízí až do konce ledna slevy mezi 50 až 70 procenty. Na své prezentaci na sociální síti Facebook zástupci firmy na opakované dotazy zákazníků uvedli, že stále jednají s investory. Zároveň uvedli, že kvůli krachu centrály v Německu došlo k prodloužení dodací doby u objednávaného zboží.

Kromě zaměstnanců firmy jsou ale na dodávkách z Quelle závislí i obchodníci, kteří na základě smluv s firmou provozují markety a shopy se značkou Quelle. Těch je v Česku na 400, jejich majitelé se bojí konce. „Nemáme žádné informace o tom co bude dál, dodávka zboží vázne," uvedla majitelka jednoho  z Quelle shopů z jihu Moravy.

Rusko zatím zachráněno

Quelle v Česku v hospodářském roce 2008, který skončil loni v září, vykázala tržby 1,8 miliardy korun a zisk 70,4 milionu korun. Na předloňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadloQuelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a H&M.

V Německu skončilo Quelle těsně před vánoci. Firma před koncem rychle a levně vyprodávala veškeré zboží, ve skladech firmy nakonec zůstalo zboží za 50 milionů eur.

Propouštění a utlumování činnosti už oznámily také pobočky Quelle na Slovensku a v Rakousku.

Německý zásilkový obchod Otto koupil obchodní aktivity firmy v Rusku. Otto ani Quelle částku za obchod nezveřejnily, podle zdrojů se pohybovala  v desítkách milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy