První teplárna hlásí zlevnění, lidé v Brně ušetří

Tomáš Fránek
19. 1. 2009 15:30
Teplárny Brno zlevňují kvůli nižším cenám plynu
Foto: Martina Machová

Brno - Lidé v Brně jako první v zemi letos poznají na vlastní kůži při vytápění svých bytů výhody související s nižšími cenami plynu a ropy na světových trzích.

Ve městě totiž domácnosti od 1. února zaplatí za teplo o zhruba osm procent méně než nyní. Podle vedení městské firmy Teplárny Brno bude stát podle způsobu napojení domácností 588 nebo 627 korun, o 49 korun méně než dosud. Za pokles cen může zlevnění ropy a plynu na světových trzích.

Domácnosti platí od 1. prosince za teplo z Tepláren Brno 637 nebo 676 korun za gigajoule, tedy o deset až 17 procent víc než předtím. Ceny v primární síti, z níž jsou zásobováni mimo jiné velkoodběratelé, vzrostly o pětinu na 560 Kč za gigajoule.

Na konci minulého roku větší část tepláren v Česku ohlásila zdražení plynu, levnější ceny nabídla v části svých tepláren společnost MVV Energie. Část zástupů firem přitom avizovala, že ceny může v průběhu roku změnit.

Ceny plynu zatím nijak neovlivnil rusko - ukrajinský spor a zastavené dodávky do střední a východní Evropy. Stále klesá i cena ropy. Světové ceny ropy dnes klesly o více než dolar a americká ropa sestoupila ke 35 dolarům za barel. Ropu tlačí dolů známky brzkého vyřešení rusko-ukrajinského sporu o plyn a příměří v pásmu Gazy.

Česko se zatím v zásobování může spolehnout na stabilní zásobování severní cestou. Navíc v posledních dnech klesla díky příznivému počasí spotřeba. V neděli zákazníci odebrali zhruba 41 milionů kubických metrů, což bylo proti předchozímu týdnu o 15 milionů metrů krychlových méně.

A pokud začne z Ruska plyn proudit, dostane se do Česka za padesát hodin.

Foto: Aktuálně.cz
Jak se poučit z plynové krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy