Průmyslová výroba v Česku se dál propadá, už o pětinu

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2009 9:20
Oživení zatím nepřichází
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v Česku letos v červenci meziročně klesla o 18,4 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. V červnu klesla meziročně o 12,2 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 19,9 procenta, tržby z přímého vývozu se snížily o 20,1 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 22,7 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 22,8 procenta.

V podnicích s padesáti a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 13 procent, průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 2,4 procenta.

"Výše uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů. Červenec měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den méně. Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 16,4 procenta," uvedl statistický úřad v dnešní zprávě.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel je nicméně přesvědčen, že situace českého průmyslu se stabilizuje. „Důvodem k optimismu pro vývoj v dalších měsících je rostoucí počet nových zakázek a s tím související oživení na evropských trzích, především pak v Německu," říká.

Světlo na konci tunelu?

"Opětovné prohloubení propadu je mírným zklamáním, ale nemělo by se jednat o velké překvapení," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "My jsme počítali s poklesem o 17,0 %, přičemž letošní červenec měl nevýhodu jednoho pracovního dne a horší výsledek signalizovaly i údaje o průmyslu ze sousedního Polska. Vzhledem k rostoucím objednávkám v západní Evropě a pokračování jejího hospodářského oživení lze usuzovat, že příští měsíce by se i situace českého průmyslu měla zlepšovat," dodává.

Celoroční propad průmyslu by podle Brožky měl dosáhnout 12 procent. "V druhé polovině roku by měly pomoci mírně rostoucí zahraniční zakázky a ve čtvrtém čtvrtletí bude meziroční srovnání zlepšovat prudce klesající srovnávací základna," věří.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského však naděje na rychlejší návrat průmyslu k růstu, které byly  povzbuzeny příznivým výsledkem za červen, pomalu berou za své. "Bohužel i výsledek očištěný o počet pracovních dnů přináší negativní srovnání s předchozím měsícem. To samé pak platí i pro vývoj nových zakázek, což znamená negativní zprávu pro výkon průmyslu v dalších měsících. Nepříznivě pro český průmysl vyznívá i srovnání s většinou okolních evropských států, kde jsou známky obratu trendu mnohem zřetelnější. Snad jedinou nepatrně pozitivní informací z aktuální zprávy je, že se v červenci stabilizoval pokles počtu zaměstnanců průmyslových firem," říká Rožumberský.

Růst nezaměstnanosti ztrácí dech

Analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance upozorňuje, že tržby stále padají rychleji než výroba, což by mělo naznačovat postupné zaplňování skladů. "Sklady ovšem nejsou nafukovací. Rozjezd odvětví bude proto velmi pomalý," říká. Tento scénář podle ní nahrává sázkám na oživení ekonomiky ve tvaru písmene U, což by znamenalo několik kvartálů velmi pomalého růstu. Nicméně vůbec nevylučuje ani oživení ve tvaru písmene W, což by znamenalo opětovný návrat k poklesu, jakmile vyprchají balíčky na ozdravení německé ekonomiky. Skutečný dlouhodobý růst by pak přišel až ve vzdálené budoucnosti.

"Růst nezaměstnanosti sice nekončí, ale již ztrácí dech. Ten největší tlak na propouštění je již za námi," věří Šichtařová. Také ona očekává celoroční propad průmyslu kolem 12,2 procenta. "V příštích měsících bude produkce ještě klesat, ale propad by již neměl přesáhnout 15 procenta. Během čtvrtého kvartálu se bude situace postupně zlepšovat," dodává.%

 

Právě se děje

Další zprávy