Průmysl zpomalil zázračné tempo, ale stále "jede"

Ekonomika Ekonomika
6. 9. 2010 9:10
Český statistický úřad zveřejnil nejnovější údaje o kondici českého průmyslu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už to není takový nečekaný zázrak jako před měsícem, přesto tuzemský průmysl stále přidává na tempu. Český statistický úřad oznámil, že průmyslová výroba v červenci, v posledním měsíci, ze který jsou známé kompletní údaje, vzrostla o 5,3 procenta, pokud ji porovnáváme s tím, co firmy předvedly před rokem.

Měsíc předtím průmysl přidal meziročně devět procent, tento výsledek byl tehdy analytiky hodnocen jako nevídaný či neopakovatelný.

V porovnání s červnem nyní průmyslové firmy přidaly 0,3 procenta, uvedl ČSÚ.

"Stejně jako v Německu v červnu, v České republice v červenci průmyslová výroba zpomalila. Český průmysl je na vývoji průmyslové výroby a objednávek v Německu stále velmi závislý a červencová data to jenom potvrzují," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Na růstu produkce se nejvíc podílely firmy, které vyrábějí kovové konstrukce, stroje a počítače.

Tržby průmyslových firem se meziročně zvýšily o 7,8 procenta - firmy, které své výrobky vyvážejí, si polepšily o 16,1 procenta.

„Za meziročním růstem českého průmyslu stále stojí relativně nízká srovnávací základna loňského roku a postupně přicházející nové zakázky z eurozóny. Obdobný vývoj očekáváme i v průběhu podzimu. Zřejmě až začátek příštího roku ukáže, do jaké míry je stávající růst udržitelný. I přes optimistický výhled, jež ukázal i nedávný průzkum PwC mezi českými podnikateli, přichází z české i globální ekonomiky stále řada zpráv, že ještě nemusíme mít vyhráno," říká Petr Smutný, partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy