Průmysl v dubnu stagnoval. Zakázky z domova nejsou

Radek Pecák Radek Pecák
6. 6. 2012 9:21
Kromě automobilového hlásí nové zakázky také chemický průmysl
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Galerie Jaroslava Fragnera

Praha - Jen o desetinu procentního bodu vzrostla v porovnání s březnem tuzemská průmyslová produkce. Oproti stejnému období loňského roku nicméně vzrosla o 2,2 procenta. Čísla, která jsou již očištěná od sezónních vlivů, zveřejnil Český statistický úřad.

Přesto se jedná o lepší údaje, než mnozí čekali. "Růst v meziročním vyjádření o 2,2 procenta je dvakrát rychlejší tempo, než jsme čekali," říká například hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

K růstu opět přispěl především automobilový průmysl, který meziročně narostl o 8,3 procenta. Tentokrát pomohlo například i elektrárenství a teplárenství (růst o 12,3 procenta). Dařilo se také výrobcům strojů a zařízení (+ 7,5 procenta).

Naopak do stále většího propadu se dostává výroba nápojů (-11,6 procenta), potravin (-5 procent) a také počítačů a elektronických zařízení (dokonce -19 procent). 

Nové zakázky má i chemický průmysl

Výhled do budoucna není zcela špatný, opět díky zakázkám ze zahraničí. Ty meziročně narostly o 7,5 procenta, tuzemské zakázky naopak poklesly o dalších 11,6 procenta.

Nové zakázky hlásí především automobilový průmysl (růst o 8,1 procenta), chemický průmysl (+ 9 procent), strojírenství (+4,9 procenta).

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v dubnu 2012 meziročně zvýšil o 0,1 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2012 meziročně vzrostla o 2,2 % a činila 25 924 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy