Proti British Airways se spojují odbory z celého světa

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 3. 2010 9:38
Plánovanou stávku palubního personálu BA podpoří odboráři z Evropy i Ameriky
Foto: Reuters

Londýn - British Airways mají, jak se zdá, vážný problém. Plánovaná stávka jejich nespokojených zaměstnanců se těší podpoře odborových svazů z dalších zemí.

S požadavky palubního personálu letecké společnosti British Airways se podle serveru BBC ztotožňuje čím dál tím více pracovníků letišť po celém světě. A to mění situaci...

Podpora zahraničních odborů totiž může výrazně zvýšit tlak na vedení aerolinek.  Svou solidaritu s kolegy z British Airways údajně oznámily významné odborové svazy sdružující zaměstnance francouzských, amerických a německých letišť.

Podpora i od amerických odborářů

Na dotaz, zda jsou američtí odboráři ochotni blokovat lety British Airways, odpověděl amerického odborového svazu Brotherhood of Teamsters James Hoffa kladně. „Cokoliv bude třeba udělat, to uděláme," řekl odhodlaně. 

Také předseda svazu francouzských odborových svazů se podle BBC vyjádřil v tom smyslu, že je jsou odbory v zemi galského kohouta připraveny udělat vše proto, aby své britské kolegy podpořily.

British Airways nicméně slibují, že během čtyřdenní stávky, která má začít v sobotu 27. března, budou schopny přepravit 65 procent cestujících. Mimo jiné proto, že tisíc zaměstnanců nabídlo, že vezmou službu za stávkující kolegy. Vedení aerolinek podle svých slov věří, že se přidají ještě další.

Koncem března asi bude na letištích zmatek 

„Jsem potěšen počtem zaměstnanců, kteří nás kontaktovali s ujištěním, že nesouhlasí s postojem odborů," řekl například generální ředitel British Airways Willie Walsh.

Navíc svou pomoc údajně nabídlo šedesát konkurenčních leteckých společností. Podle odborářů jde ale ze strany vedení aerolinek o blafování, protože zaměstnanců ochotných během stávky pracovat je ve skutečnosti pouze 350.

Stávku mezitím už naplánovali také odboráři Air France. Francouzský palubní personál zahájí třídenní stávku v neděli 28. března, tedy pouhý den po Britech.Stávka zaměstnanců několika leteckých společností najednou by mohla způsobit vážné komplikace v evropské letecké přepravě. 

 

Právě se děje

Další zprávy