Propouštění a snižování nákladů zasáhne přes 200 firem

Hana Vorlíčková
5. 12. 2008 10:05
ČSA jedná o snížení personálních nákladů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hospodářská krize začíná již ve velkém dopadat i na tuzemské investiční skupiny a velké firmy. Propouštět bude Kellnerova PPF, developerské společnosti Orco Group i ECM, nebo AAA Auto. ČSA plošně propouštět nebude, pokud se ale dohodne s odbory, čeká její zaměstnance zmrazení mezd.

Obdobné kroky nevyloučily ani skupina KKCG miliardáře Karla Komárka nebo České aerolinie.

"Dopad na letecké společnosti bude obrovský a ČSA nejsou výjimkou. Nyní detailně procházíme všechny možnosti včetně snížení personálních nákladů," uvedla pro Aktuálně.cz Daniela Hupáková, mluvčí aerolinií.

Prezident ČSA Radomír Lašák chce příští rok zmrazit, případně snížit mzdy svým zaměstnancům. Tímto krokem chce vedení firmy příští rok na straně nákladů ušetřit minimálně 300 milionů korun. Se svým plánem proto 4. prosince seznámili odbory, které musí s novinkou vyslovit souhlas. Současná kolektivní smlouva, která zaručuje zaměstnancům každoroční růst mezd o jedno procento nad inflaci, je totiž platná až do konce roku 2010.

Prezident ČSA zároveň nevyloučil nucené odchody některých zaměstnanců, nepůjde však o plošné propouštění. "Nicméně budu se dívat jednotlivě na každé odděleníčko a sledovat, jestli se bez jeho činnosti neobejdeme," řekl. Firma má nyní zhruba 4700 zaměstnanců.

Musíme šetřit

"Část investic skupiny KKCG je směřována do průmyslu a strojírenství a právě tento sektor je jedním z těch, které jsou zasaženy současnou ekonomickou krizí. Mezi významné odběratele některých našich průmyslových podniků patří automobilový průmysl, který výrazně ruší nebo omezuje zakázky. Bylo by nereálné si myslet, že se krize nedotkne i těchto podniků, které na vznikající situaci budou muset reagovat," řekl za KKCG tiskový mluvčí Dan Plovajko.

Skupinu KKCG ovládá naftař Karel Komárek. Do jeho impéria patří více než 20 českých i zahraničních společností, jako například Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Kovosvit, ŽDB Group nebo cestovní kancelář Fischer. Případné personální redukce se však dotknou jen některých ovládaných firem.

PLZEŇ: Zaměstnanci továrny Škoda Power podpořili stávku různě, avšak opatrně. Někteří si na hodinu odpočinuli od práce, jiní s odznáčkem "Podporuji" na hrudi dál pracovali. Nechtějí údajně poškodit zaměstnavatele.
PLZEŇ: Zaměstnanci továrny Škoda Power podpořili stávku různě, avšak opatrně. Někteří si na hodinu odpočinuli od práce, jiní s odznáčkem "Podporuji" na hrudi dál pracovali. Nechtějí údajně poškodit zaměstnavatele. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Snižování pracovních míst naopak potvrdila společnost Orco Group."Snižování nákladů je součástí celkové strategie společnosti Orco. Vzhledem k pozastavení či prodeji některých projektů optimalizuje i stavy zaměstnanců," řekla redakci tisková mluvčí skupiny Petra Šedinová.

Své plány propouštět již veřejně deklarovala i skupina PPF, kterou ovládá miliardář Petr Kellner. "Názor, že se Česko stane ostrůvkem stability v rozbouřeném moři, považujeme za úplný nesmysl. Ekonomika a krach je globální, krize v Česku se teprve rozjíždí," řekl před nedávném v rozhovoru pro HN Jiří Šmejc, spolumajitel PPF.

Podle něj bude mimo jiné nutné propustit i zaměstnance. Napříč celou skupinou se tak ušetří miliardy ročně a například s manažery, kteří zůstanou, domlouvá snížení odměn v následujících dvou letech.

PPF pak ovládá nebo je majetkově propojen například s Českou pojišťovnu nebo splátkovou firmou Home Credit.

Stovky lidí na dlažbu

Skupina autobazarů AAA Auto propustí do konce letošního roku 700 lidí. Ve společnosti tak zůstane zaměstnáno pouze 1 300 pracovníků. Své plány firma zveřejnila dnes.

Včera pak svůj záměr propouštět oznámila i developerská společnost ECM Real Estate Investment.

Hospodářská komora pak v této souvislosti dnes upozornila, že se polovina zaměstnanců tuzemských firem v příštím roce zvýšení mzdy nedočká. České podniky se obávají dopadů světové hospodářské krize a budou podle průzkumu komory šetřit. Přibližně 71 procent firem omezí své plánované investice a nebude rozšiřovat své výrobní kapacity. Více než čtvrtina z nich pak v rámci úspor sáhne také k redukci pracovních míst. Propouštět se tak chystá více než 220 společností. Průzkumu komory se zúčastnilo 1161 tuzemských firem a podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy