Prohibice pijáky nevystrašila, nepila jen třetina

ČTK ČTK
14. 12. 2012 12:40
Tvrdý alkohol pila v době částečné prohibice více než pětina Češek a Čechů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tvrdý alkohol pila v době částečné prohibice více než pětina Češek a Čechů, jen necelá třetina pravidelných pijáků se ze strachu z otravy metanolem pití vzdala.

Zjistil to společný průzkum Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti a agentury SCaC. Průzkum se konal od září do listopadu a z celkem 2134 účastníků odpovídalo na doplňující otázky ohledně alkoholu 1660.

"Částečná prohibice neodradila od konzumace tvrdého alkoholu více než dvě třetiny jeho pravidelných uživatelů," uvádí zpráva. V rámci celé populace pilo tvrdý alkohol v době prohibice 21 procent, z nich polovina jednou týdně a častěji. Z pravidelných pijáků tvrdého alkoholu ho pilo i s rizikem otravy metanolem 68 procent.

Metanolová aféra vypukla na začátku září. Vyžádala si 38 mrtvých a další desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy.

Zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září, zmírnilo ho po necelých dvou týdnech, když vláda umožnila prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu.

S domácími zásobami opatrně

Podle aktuálního průzkumu nejčastěji pili lidé v době metanolové aféry ovocné destiláty typu slivovice a meruňkovice, bylo to 47 procent těch, kteří pili v posledním měsíci, 29 procent pilo likéry typu fernet a becherovka, 23,7 procenta pilo vodku a 22,7 procenta tuzemák.

Před prohibicí získávali Češi tvrdý alkohol nejčastěji v supermarketech, 46,4 procenta, dále v barech, restauracích a hospodách 40,4 procenta a v pěstitelských pálenicích 15,8 procenta. Jako zdroj alkoholu uvedlo stánky, kiosky a tržnice jen 3,9 procenta lidí, benzinové pumpy, večerky nebo internet dvě procenta a méně.

V době prohibice pocházel tvrdý alkohol většinou z domácích zásob, 53 procent, nebo od příbuzných, 23 procent. Z výsledků průzkumu se dá vyvodit, že domácí zásoby tvrdého alkoholu má velká část jeho pijáků, což představuje významné riziko. Podle policie je totiž v ČR stále ještě zhruba 5000 litrů nezajištěného metylalkoholu.

Masový problém

Průzkum zjistil mimo jiné i to, že s užíváním alkoholu má problém 8,3 procenta dotázaných. V přepočtu na počet obyvatel to je přes 600 tisíc dospělých, kteří jsou v riziku závislosti a problémů kvůli pití alkoholu.

"I tato sonda ukazuje, že užívání alkoholu je v ČR masový problém a že problémy, které pravidelně řešíme u nelegálních drog, jako je černý trh, kontaminace drog a drogová úmrtí, se možná s ještě větší intenzitou vyskytují u alkoholu," shrnul výsledky průzkumu národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

 

Právě se děje

Další zprávy