Prodeje aut se nezlepšují, v září byl pokles nejhorší

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 10. 2012 10:17
Zájem o auta meziročně klesl i v Česku, byť to bylo méně než v západních zemích
Foto: MB

Brusel - Automobilovému trhu v EU se stále nedaří. Prodeje nových vozů v září už dvanáctý měsíc po sobě klesaly. Vyplývá to z dat Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA).

Jak organizace, kterou reprezentuje 18 evropských výrobců osobních či nákladních automobilů a autobusů, informovala, v září zaznamenaly firmy meziroční propad o 10,8 procenta na 1,1 milionu prodaných vozů. To je největší snížení v uplynulém roce.

Česko nebylo výjimkou

K zemím, které oproti loňskému září zaznamenaly nárůst, patří podle statistik ACEA Velká Británie (o 8,2 procenta), Slovensko (o 46,6 procenta), dále pak Dánsko, Estonsko a Maďarsko.

Francie zažila podle agentury AFP pokles o 17,9 procenta, Německo o 11 procent, Itálie o 25,7 procenta a Španělsko o 36,8 procenta. Pohoršili si i prodejci v Česku, a to o 3,9 procenta.

Za prvních devět měsíců činil v EU meziroční propad 7,6 procenta. V celé skupině sedmadvaceti zemí se za letošní rok zatím prodalo 9,4 milionu vozů.

Podle listu Budapest Business Journal (BBJ) trpěla Evropa už před krizí nadbytečnou kapacitou, která převyšovala zájem spotřebitelů. V době ekonomického zpomalení se pak nerovnost mezi nabídkou a poptávkou jen prohloubila a nyní se tu vyrábí zhruba osmkrát více vozů, než jsou společnosti schopné prodat, odhaduje BBJ.

Automobilky si již uvědomily, že evropský trh pro ně v současné době není zlatým dolem, a začaly produkci na starém kontinentě omezovat.

Fiat zavřel výrobní linku na Sicílii, aktuálně se chystá počet zaměstnanců v celé Evropě snížit o pětinu. Peugeot podle Bloombergu opustí fabriku nedaleko Paříže a zruší na osm tisíc pracovních míst.


 

Právě se děje

Další zprávy