Prodej cukrovinek roste, ale Opavia-LU má menší zisk

ČTK ČTK
2. 10. 2013 16:59
Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek loni klesl čistý zisk o 18 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: wikimedia

Praha - Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek Opavia-LU loni klesl čistý zisk o 18 procent na 518 milionů korun z předloňských 630 milionů korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a koupeného zboží firmě vzrostly o šest procent na 4,98 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

Stoprocentním vlastníkem Opavia-LU je od podzimu 2007 nadnárodní potravinářský koncern Kraft Foods. Opavia-LU proto od července 2009 distribuuje své výrobky prostřednictvím české pobočky koncernu. Ta má od té doby na starosti veškeré marketingové a prodejní aktivity Opavie. Podíl firmy na tuzemském trhu sušenek činil loni 58,6 procenta. Opavia-LU loni zaměstnávala v průměru 1215 lidí, o 21 méně než předloni.

"Společnost chce i nadále budovat své postavení na domácím trhu a postupně zvyšovat ziskovost své podnikatelské činnosti při uchování vysokého exportního potenciálu," uvedla v dokumentu firma s tím, že se chce soustředit především na své klíčové značky. Mezi ně patří například sušenky BeBe a oplatky Fidorka, Kolonáda a Tatranky.

Přichází nový název

Letos má společnost projít restrukturalizací. Ta souvisí s jarním přejmenováním mezinárodní divizi sušenek, cukrovinek a pochutin koncernu Kraft Foods na Mondelez International Inc. V rámci restrukturalizace převezme dceřiná společnost Opavia-LU, založená letos v únoru, s názvem Mondelez CR Biscuit Production s.r.o. výrobu v obou tuzemských závodech, opavské Opavii i Lovosické Deli.

Opavia-LU vznikla v roce 1999, kdy se rozdělila a.s. Čokoládovny na dvě nástupnické organizace - Danone Čokoládovny, dnes Opavia-LU, a Nestlé Čokoládovny. Historie společnosti sahá do roku 1840, kdy byla v Opavě založena firma Theodor Fiedor. Společnost Čokoládovny byla v letech 1992 až 1998 společným podnikem dvou hlavních strategických partnerů, švýcarské Nestlé a francouzské Danone.

 

Právě se děje

Další zprávy