Proč hoří tržnice? Schází předpisy, kontrol je málo

mah
15. 11. 2008 9:00
V zimě se riziko požáru zvyšuje. Stánkaři se zahřívají a bude Silvestr.
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Brno - Škoda přesahující sto milionů. Takový je výsledek požáru vietnamské tržnice SAPA v Praze Libuši. A nejde zdaleka o jedinou podobnou katastrofu v Česku.

V obří tržnici v Hatích na Znojemsku například už hořelo několikrát. A při největším požáru před rokem a půl se škoda vyšplhala na sto milionů korun. Odborníci jsou přitom zajedno - zpřísnit je tak třeba nejen kontroly, ale i předpisy.

Kontroly? Nestíháme

Podle nové vyhlášky je v nově postavených budovách potřeba mít jeden hasící přístroj, jehož typ závisí na zastavěné ploše. Na staré objekty se ale zapomnělo.

„Předpisy nejsou obecně stanoveny. Abychom předešli riziku požáru, bylo by potřeba v objektech vyhodnocovat jednotlivé činnosti. Zda vykazují vyšší či nižší pravděpobnost požáru," řekl Aktuálně.cz Miloš Kvarčák z katedry požární ochrany ostravské Vysoké školy báňské.

V tržnici SAPA byla za poslední rok kontrola hasičů celkem třikrát. Za zjištěné závady provozovateli v září udělili pokutu ve výši 250 000 korun. Zaplatil ji za to, že vietnamští stánkaři skladovali v areálu pyrotechniku, kterou nesměli.

Hasičské kontroly se zaměřují hlavně na objekty, kde se shromažďuje velké množství lidí, nestíhají ale všechno. "Kontrolní kapacity jsou omezené a hasiči se zaměřují především na velké obchodní domy a ubytovací zařízení, kde se najednou nachází velké množství osob," vysvětlil tiskový mluvčí pražských jednotek Vít Pernica.

Dohled ale není jen jejich věcí. „Z hlediska požární bezpečnosti kontrolují objekty hasiči. Zda není stavba úžívána v rozporu s účelem, pro který byla zkolaudována je především v kompetenci stavebního úřadu," říká Pernica.

Riziko neznámého prostoru

Samotný zásah v prostorách tržnice je podle Kvarčáka problémový a často i rizikový. Ztěžují jej nedostatečné volné prostory, díky nimž se požár rychle šíří a hasiči tak snadno ztrácejí přehled. Často pak shoří převážná část objektu. "Zasažený prostor je pro hasiče neznámý a nikdo neví, jaké látky se v objektu nacházejí... Nemělo by se tam skladovat toxické a nebezpečné zboží. Zakázána je činnost s otevřeným ohněm," vysvětluje.

Prodejci si ale často krátí dlouhou chvíli cigaretou, jídlo si ohřívají na propan-butanových bombách a nedodržují pravidla rozvodu elektřiny. Riziko požáru tak razantně roste.

„Mezi nejčastější příčiny požáru patří nedbalost, technické nedostatky, nové je vysoké procento požárů založených úmyslně," vypočítává Kvarčák.

Zbohatnout za každou cenu

Za závady zjištěné inspekcí obecně odpovídá vlastník či provozovatel objektu.  „Pokutovat stánkaře tisícikorunou nic nevyřeší," myslí si Pernica.

Navíc ne všichni stánkaři porušují pravidla. „Ti, co nabízejí kvalitní zboží, jsou spolehliví. Naopak ti, kteří se snaží zbohatnout za každou cenu, nabízející ještě nekvalitní zboží, jsou zároveň nejnebezpečnější," řekl Kvaščák.

Za porušení protipožární ochrany tak pokuty v řádově desetisících až statisících dostávají majitelé objektů, případně jejich provozovatelé. „Pak je na vlastníkovi, aby si to v rámci smluvních vztahů se stánkaři vyjasnil, co se smí a nesmí," dodal Pernica.

 

Právě se děje

Další zprávy