Pro turisty pracuje každý desátý Čech. Práce bude méně

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
19. 3. 2010 9:29
Úbytek turistů letos bude znamenat další pokles pracovních příležitostí v cestovním ruchu
Česko může turistům nabídnout daleko více lákadel než jen pražský orloj
Česko může turistům nabídnout daleko více lákadel než jen pražský orloj | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelé jedno procento české populace pracuje podle zprávy World Travel & Tourism council přímo v cestovním ruchu. Je to mnohem méně než v řadě jiných zemí. Přímou zaměstnaností se rozumí například zaměstnanci ubytovacích zařízení, cestovních kanceláří, restaurací, dopravních firem, prodejen se suvenýry a podobně.

Letos se však u nás podle této zprávy očekává další pokles zaměstnanosti. Konkrétně o 6,8 procenta. Propouštění a úbytek pracovních míst se podle expertů z průmyslu, který krize drtila celý uplynulý rok, přesune právě do oblasti služeb.

Nepříliš růžová je například situace v řadě pražských hotelů. Hlavní město je jimi totiž přehlceno a hotely nyní doplácí na své značně nadsazené ceny. Podle některých informací jsou v Praze i v řadě hotelů patřících do velkých řetězců, uzavřená celá poschodí. A hoteliéři už šli s cenami pod tlakem krize i konkurence, dolů.

Úbytek turistů zřejmě pocítí na vlastní kůži i další lidé, kteří jsou na příjmech z cestovního ruchu. To jsou  například pracovníci dodavatelů do hotelů a restaurací, výrobci suvenýrů, muzea, divadla, veřejná doprava a prakticky všichni, kdo měli třeba jen částečný příjem díky cestovnímu ruchu. Těchto lidí bylo vloni lehce přes půl milionu, tedy vlastně každý desátý pracující Čech.

Turisté uživí každého čtvrtého Chorvata

V některých státech je ovšem na příjmech z turistiky závislých daleko více lidí. Konkrétně v Chorvatsku živí příjmy z cestovního ruchu 27,3 % činného obyvatelstva, na Kypru je to 19,8 % a v Řecku 18,8 %.

Ze zprávy World Travel & Tourism council dále vyplývá, že na cestovním ruchu je v současnosti na celém světě přímo nějakým způsobem závislých celkem 235 mil. osob, což znamená 8,2 % činného obyvatelstva a příjmy z cestovního ruchu generují 9,4 % celosvětového HDP.

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur není potenciál Česka z hlediska cestovního ruchu ještě zdaleka využit a navíc chybí funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu nebo jakýkoliv zájem skutečně cestovní ruch na politické úrovni řešit.  Také proto podle byl něho vloni pokles počtu turistů u nás devítiprocentní, zatímco průměrně ve světě šlo jen o čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy