Příliš velká na krach. Rodí se tři scénáře pro Sazku

Zdeněk John
23. 12. 2010 13:00
Záchranný plán nabízí už trio subjektů: podnikatel Vítek, konkurenční Penta a ředitel Hušák
V aréně, kterou postavila Sazka v pražských Vysočanech, létají při motorkářských show jezdci hlavou dolů
V aréně, kterou postavila Sazka v pražských Vysočanech, létají při motorkářských show jezdci hlavou dolů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Žádné slovo v Česku nemá větší cenu než "Sazka", pokud budeme měřit penězi, a také proto se o firmu téhož jména vede nevídaně ostrý boj. Hodnotu značky vyčíslil nedávno European Brand Institute (EBI) na více než 10 miliard korun.

V tuto chvíli se rodí hned tři scénáře, jak podnik potápějící se do svých dluhů zachránit.

Posledním, kdo oznámil, že se chce stát spasitelem Sazky, je realitní magnát Radovan Vítek. Sazku drží v šachu díky pohledávkám v hodnotě 920 milionů korun, které koupil, čímž se stal největším věřitelem loterijní společnosti.

Vítek, odpočívající nyní na konci roku v Karibiku, až dosud tajil, proč od dvou bank dluhy Sazky koupil. Nyní naznačil, že sestavuje restrukturalizační plán Sazky a že s nikým na něm nehodlá spolupracovat, tedy ani s Pentou, investiční společností, která o Sazku rovněž usiluje.

Navíc, jak uvedl server motejlek.com, Vítek hodlá dál skupovat další pohledávky Sazky i její dluhopisy a akcie.

Také Penta už veřejně prozradila, co chce se Sazkou udělat, pokud se jí podaří přesvědčit majitele, aby jí přenechali 100 procent akcií firmy.

Třetí plán se pak zrodil v kanceláři současného šéfa Sazky Aleše Hušáka. Ví se o něm to, že spočívá s v rozprodeji majetku včetně Hušákova luxusního vozu Bentley, zprůhlednění firemního účetnictví a ve vyjednavačském umění Hušákova dlouholetého spolupracovníka Martina Ulčáka.

Penta jde v návrhu, jak zachránit Sazku, dál: tvrdí, že pro rok 2011 bude třeba až tři miliardy, garance pro věřitele ve výši stovek milionů. Počítá s tím, že by bylo třeba prodat O2 Arénu i s přilehlou malou halou, tedy stavbu, jejíž splácení táhne Sazku ke dnu.

Rozhodnout se může velmi rychle. Penta si například jako podmínku své nabídky Sazce klade, aby firma nespadla do insolvence.

Naopak Vítek říká, že návrh na ni podá hned v lednu, jakmile se vrátí od moře, pokud mu Sazka do té doby nezaplatí. Splaceno mělo být v polovině prosince.

Generální ředitel Hušák má zatím jen zdánlivě nejhorší pozici. Sice se mu vyčítá, že to byl on, kdy Sazku potopil megalomanskými plány, ale v zádech má nejsilnějšího spojence. Šéf ČSTV Pavel Kořan, tedy držitel 67 procent akcií Sazky, stojí dál za Hušákem. Pentu považuje za konkurenci a odmítá s ní - na rozdíl od některých sportovních svazů - jednat.

Právě ČSTV bude rozhodujícím vlastníkem, kdo určí osud Sazky. Další majitelé - sportovní svazy či další sportovní sdružení -  nemají tak velký vliv.

Jak Penta, tak Vítek, si uvědomují, že musí přesvědčit majitele, aby jim Sazku prodali. Tak je třeba číst v jejich plánech pasáže, v nichž se píše, jakým způsobem by bylo dobré změnit financování českého sportu.

K aktuální situaci Sazky se zatím nevyjádřil stát, přestože ministerstvo financí je tím, kdo firmě povolil licenci k provozování loterií kvůli tomu, aby z jejích výtěžků platila tuzemský sport.

 

Právě se děje

Další zprávy