Pravda o propouštění: Bude menší, odnesou to platy

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 9. 2010 6:15
Premiér Nečas oznámil propuštění až osmi procent úředníků. Čísla zatím vypadají jinak
Budeme šetřit, oznámili ministři. Někteří už přišli s čísly o propouštění, jiní si zatím nechávají zpracovat audit.
Budeme šetřit, oznámili ministři. Někteří už přišli s čísly o propouštění, jiní si zatím nechávají zpracovat audit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tisíce státních zaměstnanců si zachovají své místo, ale budou se muset - oni i jejich kolegové - smířit s tím, že si vydělají méně peněz.

Z ankety, kterou redakce Aktuálně.cz oslovila většinu ministerstev a dalších úřadů, zřetelně vyplývá, že místo osmi procent státních zaměstnanců přijde kvůli škrtům v rozpočtu o místo mnohem méně lidí: v absolutních číslech nejvýše několik tisíc namísto 35 tisíc, o kterých ještě na konci srpna mluvil premiér Petr Nečas.

Stovky výpovědí? Jak kde

Šéfům úřadů a ministerstev se do úspor pomocí propouštění vůbec nechce. Ačkoliv to nijak nahlas neříkají, zvolili tedy druhou cestu ke splnění zadaného úkolu snížit objem mezd ve státní správě o deset procent: platy většího počtu státních zaměstnanců půjdou dolů.

Jedním z mála, kdo už oznámil výpověď pro několik stovek lidí, je ministerstvo obrany. "Rušit se bude 701 míst, budou to obsazené pozice. O jaké složky půjde, zatím nelze říct," konstatoval Vladimír Lukovský z tiskového odboru.

Ministerstvo zahraničí avizovalo snížení počtu zaměstnanců o asi 250 lidí, stejně jako ministerstvo zemědělství, Státní veterinární správa a Státní rostlinolékařská správa dohromady.

Některá ministerstva zatím operují jen v procentech. "U snižování počtu zaměstnanců lze počítat s poklesem o 5 - 8 procenty, zbývající prostředky budou šetřeny na mzdových  a zejména na provozních výdajích, například nebudou zahajovány žádné investiční akce," uvedl pro Aktuálně.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Propouštění úředníků:

Kdo zná čísla o propouštění:

Min. pro místní rozvoj: 24 lidí
Min zemědělství: 140 lidí
Min. zahraničí: 250 lidí
Min obrany: 701 lidí
Min. financí: 911 lidí

CzechTourism: cca 6 lidí
Ústav úz rozvoje: 3 lidí
Katastrální úřady: cca 284 lidí
Č.hydrom.ústav: 25 - 80 lidí
St. veterinární správa: 80 lidí
St. rostlinolék. správa: 35 lidí
Justiční akademie: 12 lidí

Nepotvrzené plány:

Min. práce a soc. věcí: 5 - 8%
Ministerstvo dopravy: 17%
(uvedl ministr v srpnu)

Český stat. úřad: desítky
Správa žel. a dop. cesty: 1200 lidí
(jedna z možných variant)

Při více než 17 tisících lidech, které ministerstvo a pod něj spadající úřady zaměstnává, by snížení stavů o 5 procent znamenalo necelých devět stovek propuštěných úředníků. Ministr však chce především šetřit na vnitřních nákladech, řada postupů je podle něj zbytečně drahá.

Přes devět stovek úředníků přijde o práci i na ministerstvu financí a jemu podřízených úřadech. Ministr Miroslav Kalousek uvedl, že do konce roku odejde 911 lidí, z toho 135 ze samotného ministerstva.

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá pro příští rok se zrušením 85 pracovních míst nejen ve vlastním úřadě, ale i v podřízených organizací.

"Ministerstvo pro místní rozvoj v tuto chvíli předalo výpověď 24 zaměstnancům, většině už v srpnu. Odstupné je podle zákona 3 měsíční průměrná mzda. Dále 6 neobsazených pracovních míst a dalších 7 pracovních smluv nebude od 1. ledna příštího roku obnoveno," uvedl mluvčí ministerstva Jan Štoll.

Pokud bychom sečetli všechna čísla, která byla ministerstva a úřady ochotné nastínit, dojdeme k maximálnímu počtu asi tří a půl tisíc výpovědí ve státním sektoru.

Mateřské, důchody, rušení míst

Řada ministerstev a úřadů však příliš přesnou představu o tom, jak bude personálně postupovat, zatím nemá.

Buďto si v současnosti nechávají zpracovat personální audity či analýzy, například jako ministerstvo vnitra nebo agentura CzechTrade, nebo čekají na návrh personálních řešení od šéfů úřadů či jednotlivých odborů, jako ministerstvo průmyslu a obchodu.

Poměrně jasno už mají ale na Policejním prezidiu i na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru. Současný zákon jim neumožňuje propouštět policisty a hasiče kvůli snižování stavů.

"Počítáme ovšem s přirozenými odchody policistů, ročně kolem 1500 osob, a na jejich uvolněná místa nebudeme přijímat nováčky. Dosáhneme tak postupného faktického snižování početního stavu Policie ČR a na jeho základě úspor, které nám bezprostředně pomohou se vyrovnat se škrty v oblasti mzdových nákladů," informoval policejní prezident Oldřich Martinů.

Stejně chce počet míst snižovat i generální ředitel hasičů a s tímto postupem počítají i na některých úřadech.

Kolik úředníků tedy fakticky do konce roku přijde o místo, není možné spočítat. Až osm procent, tedy již zmíněných 35 tisíc, o kterých hovořil před časem předseda vlády Petr Nečas, to velmi pravděpodobně nebude. Rozpočet nižší o 10 procent se tak bude muset promítnout na výši platů.

Jak ale potvrzují analytici a personalisté, míra nezaměstnanosti v Česku letos bude růst i bez přispění propuštěných ze státní správy. Například čísla ze září ovlivní výrazný příliv absolventů bez práce, kteří si do konce srpna užívali prázdnin, podle některých průzkumů plánuje propouštět i přibližně 8 procent firem.

 

Právě se děje

Další zprávy