Pracovní morálku má podpořit automat na čokoládu

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 5. 2012 20:58
Kdo se naučí mít pevnou vůli, dotáhne věci do konce a nechá se méně rozptýlit, tvrdí vědci

Essen - Lidem, kteří trpí nedostatkem sebekontroly nebo nezvládají plnit stanovené úkoly, může pomoci stroj na čokoládu, tvrdí čtveřice německých vědců. Ti svoji vychytávku představili ve studii nazvané "A transformational product to improve self-control strength: the chocolate machine".

Samotné zařízení funguje jednoduše. Jedná se o válec, který připomíná balení bonbonů Pez. Z toho každých čtyřicet až šedesát minut vypadne zaměstnanci na pracovní stůl kousek čokolády.

Příjemce jej může sníst, anebo vrátit do tuby. Stroj je přitom vybaven počítadlem a ukazuje, kolika kousků sladkosti se jedinec zvládl vzdát.

Předmět autoři vyzkoušeli na skupině dobrovolníků. Ti, kteří si dokázali čokoládu odpustit, podle nich následně častěji dotáhli úkoly do konce, méně se nechali rozptýlit drobnými podněty ve svém okolí, práci vykonávali systematicky a lépe se soustředili na podstatné záležitosti.

Kdo má pevnou vůli, pracuje efektivněji

Autoři zařízení, které má posilovat houževnatost, se odkazují na americkou teorii vyčerpání ega. Ta zkoumá schopnost jedince ovládat se a jít za svým cílem.

Jak skupina vědců připomíná, testováním pevné vůle se zabýval například psycholog Roy Baumeister. Ten naservíroval skupině respondentů ředkvičky, zároveň ale před ně volně položil talíř čokoládových sušenek. Poté měli jedinci skládat puzzle. Těm, kteří zvládli sníst zeleninu, aniž by si k tomu dopřáli sladkost, se to následně povedlo rychleji než ostatním, kteří se neudrželi.

Baumeister tedy došel k závěru, že lze vůli stejně jako svaly posilovat. A to by podle Němců nyní měl dělat i stroj na čokoládu. Zda bude mít nějaký rozsáhlý dopad, ale zatím není jisté - autoři totiž zároveň oznámili, že masovou distribuci momentálně neplánují.

 

Právě se děje

Další zprávy