Práci už nemá 450 tisíc lidí, nejvíce za dva roky

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2009 10:03
Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 7,7 procenta
Nabídek pracovních míst postupně ubývá.
Nabídek pracovních míst postupně ubývá. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Míra nezaměstnanosti v březnu vzrostla na 7,7 procenta z únorových 7,4 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se tak meziročně zvýšil o 125 011 na 448 912 lidí.

Nově se na úřadech práce ohlásilo 70 429 nezaměstnaných. A to navzdory tomu, že v mnoha okresech už měly v březnu začít nezaměstnané odčerpávat sezonní práce především ve stavebnictví.

Největší skok v údajích zaznamenali v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde míra nezaměstnanosti vystoupala 13,2 procenta a Praha- východ, kde povyrostla o 13 procent.

Budoucnost? Další růst

Ani výhled na další vývoj nezaměstnanosti nevypadá nijak růžově. V první dubnové dny na mnohé úřady práce zavítaly rekordní počty lidí, kteří s koncem března přišli o zaměstnání.

Jen na Karlovarsku jich v evidenci přibylo za tři dny 520. Podle předběžných údajů úřadu práce byla na konci března na Karlovarsku míra nezaměstnanosti 9,4 procenta, v pátek 3. dubna už 10,2 procenta.

A příliš optimisticky nehledí do budoucnosti ani ředitelé úřadů. Nezaměstnanost bude podle nich stoupat nejméně do léta.

„Situace je nepřehledná. Firmy nevědí, jestli budou mít odbyt. V kraji nejvíc propadl textilní průmysl a překvapivě chemie. Nešel dolů automobilový a elektrotechnický průmysl, což bych naopak očekával," uvedl šéf pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

Míra nezaměstnanosti v Česku stoupá od loňského podzimu. Zatímco ještě v říjnu byla 5,2 procenta, za leden už vystoupala na 6,8 procenta. To znamená, že bez práce zůstalo ke konci ledna 400 tisíc lidí.

Zatímco nezaměstnaných rychle přibývá, mizí na trhu pracovní místa. Mnohá města a obce se snaží vytvořit pracovní příležitosti alespoň prostřednictvím veřejně prospěšných prací.

"Máme rozsáhlý program v němž se spojilo několik měst a obcí v okresu. Celkem jsme zaměstnali 220 lidí a předpokládáme, že jich bude ještě víc," uvedla Alexandra Zajíčková z píseckého úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy