Práce v Česku rychle mizí. Oživení výroby vidět není

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2009 9:42
Nezaměstnanost v dubnu opět rostla. Dosáhla 7,9 procent
První dny v měsíci přivádějí na Úřady práce stovky čerstvě nezaměstnaných.
První dny v měsíci přivádějí na Úřady práce stovky čerstvě nezaměstnaných. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Další tisíce lidí se v dubnu přišly přihlásit na úřady práce v Česku. A to přesto, že nejnovější statistiky potvrzují, že český průmysl už nepadá tak rychle jako v předchozích měsících a firmám se více daří získávat nové zakázky.

Nezaměstnanost tak stoupla oproti březnu o 0,2 procenta, tedy na 7,9 procenta. Za rok poskočila její míra dokonce o 2,7 procenta a je teď nejvyšší od dubna 2007. Lidí bez práce bylo v Česku ke konci dubna 456 726 tisíc.

Lidí bez práce v Česku neustále přibývá od loňského podzimu. Nezměnil to ani příchod jara. A stejně rychle jako roste počet nezaměstnaných ubývá volných pracovních míst. Průmysl přitom nepadá tak rychle jako třeba v lednu nebo v únoru.

Nezaměstnanost v číslech

Duben 2009

Evidovaných 456 726 lidí
Březen 09  + 7 814
Duben 08  + 140 608

Míra nezaměstnanosti 7,9 %
Březen 09  7,7%
Duben 08  5,2 %

Nejvyšší nárůst:
Plzeň-jih + 8,5%
Největší pokles:
Znojmo - 10,3%

Nejvyšší míra nez.:
Most 15,6%
Nejnižší míra nez.:
Praha-východ 2,6%

Pracovní místa 50 517
Pokles za měsíc - 4 895
Pokles za rok - 101 750

Zatímco od března do dubna přibylo ve statistikách úřadů práce 7 814 lidí, za stejnou dobu zmizelo z trhu práce téměř pět tisíc pracovních míst. A podle analytiků bude hůř.

„Vrchol v počtu nezaměstnaných je ještě, bohužel, daleko před námi. Ke konci letošního roku očekáváme míru nezaměstnanosti v blízkosti devíti procent. Počet nezaměstnaných tak překoná půlmiliónovou hranici," zhodnotila výhled analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Hlavním důvodem je hospodářská recese, která nejprve postihla automobilky, tedy tahouna české ekonomiky. Už v listopadu a prosinci začaly omezovat výrobu a zbavovat se agenturních zaměstnanců.

A s nimi museli objem výroby snížit i jejich dodavatelé. Potíže však srazily na kolena i sklárny, porcelánky a některé strojírenské podniky.

Přestože nezaměstnaných nepřibývá již tak rychle jako v prvním čtvrtletí letošního roku a výrobu v automobilkách oživilo šrotovné v evropských zemích, strojírenské podniky a dodavatelé automobilek do budoucnosti hledí opatrně. Obávají se totiž, že evropské šrotovné je pouze dočasným lékem na potíže.

 

Právě se děje

Další zprávy