Práce ubývá, Evropu zas obchází strašák gastarbajtr

Karel Toman
3. 2. 2009 14:05
Vlády jsou vystaveny stále většímu tlaku chránit své trhy před konkurencí zvenku
Několik set lidí protestovalo proti zaměstnávání cizinců na severu Anglie v Lincolnshire
Několik set lidí protestovalo proti zaměstnávání cizinců na severu Anglie v Lincolnshire | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Pracovníci britských rafinérií a elektráren stávkují proti zaměstnávání dělníků z ciziny. Tlak na ochranu místního pracovního trhu ale sílí v celé Evropě. Strach z rostoucího nebezpečí uzavírání národních trhů dominoval také letošnímu Ekonomickému fóru ve švýcarském Davosu.

Česko, které předsedá Unii pod heslem Evropa bez bariér, má tak před sebou další vážnou výzvu. V pondělí už proto varovalo kontinent před protekcionismem - neboli ochranou vlastních trhů na úkor mezinárodní konkurence.

Britové jsou naštvaní

"Odbory udělají vše, co je v jejich moci, aby zaměstnavatelé skoncovali s nemorální, potenciálně nelegální a politicky nebezpečnou praxí vylučování britských dělníků z některých strojírenských a stavebních projektů," prohlásil v pátek generální tajemník britské odborové organizace Unite Derek Simpson.

Podpořil tak zaměstnance ropné rafinérie Lindsey na severozápadě Anglie. Ti minulou středu odešli z pracoviště na protest proti rozhodnutí vedení nadnárodní společnosti Total zaměstnat stovky Italů a Portugalců. Od té doby se k neoficiálním protestům přidali odboráři nejméně tří elektráren a největší odborové organizace v zemi.

"Každý den se někde ohlašuje nové propouštění, lidé se bojí o svá místa. Pracovníci rafinerie jsou pochopitelně a správně naštvaní," napsal ve svém prohlášení další odborářský boss Brendan Barber z Kongresu průmyslových odborů.

Světová pracovní organizace přitom předpovídá, že propouštění z "černého pondělí", kdy minulý týden během jednoho dne přišly o práci desetitisíce lidí na celém světě, je jen začátek. Světová nezaměstnanost podle ní stoupne na 7,1%, tedy na 230 milionů lidí bez práce. Optimistická předpověď stejné organizace je jen o procento nižší.

Vlády tak budou vystaveny stále většímu tlaku chránit své trhy před konkurencí zvenku. "Je třeba zjistit, zda měly britské firmy a britští dělníci férovou příležitost se o kontrakty ucházet," citovaly Britské listy například reakci britského ministra zahraničí Jacka Strawa na nejnovější protesty v Británii.

Na nedávném jednání ministrů práce a sociálních věcí evropské sedmadvacítky v Luhačovicích také Rakousko a Německo oznámily, že budou dál chránit své pracovní trhy.

Uzavírání zbrzdí ekonomiku

Proti protekcionismu se minulý týden v Davosu vyslovil ruský premiér Vladimír Putin. Tři dny na to ale na východě Ruska protestovaly tisíce lidí - mimo jiné i proti zvýšení dovozního cla na cizí automobily, z jejichž prodeje region žil. Zvýšení dovozního cla je přitom opatření běžně užívané na ochranu domácího trhu, v tomto případě ruských automobilek.

Bývalý šéf Světové obchodní organizace Peter Sutherland v Davosu varoval, že podobná opatření vedou ke spirále nových dovozních tarifů a tím i uzavírání národních trhů a dalšímu zbrzdění světové ekonomiky. Podobně na setkání promluvil i britský premiér Gordon Brown.

V pondělí se k tématu přihlásilo i Česko. "Čím méně bariér v Evropě bude, tím budeme jako celek konkurenceschopnější. To platí zejména v období krize," prohlásil na pražské konferenci českého předsednictví náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

Přidává se i Česko

Tlak na ochranu pracovního trhu přitom roste i u nás. Počátkem roku ohlásil svůj "akční plán" na návrat propuštěných cizinců ministr vnitra Ivan Langer.

Hospodářská komora České republiky koncem ledna přerušila svou účast ve dvou projektech pro zaměstnanost zahraničních pracovníků, přičemž jeden sloužil k dovozu kvalifikovaných Vietnamců i s kaucí tisíc dolarů na jejich případný návrat.

"Hospodářská komora v těchto nelehkých dnech řeší problémy svých členů spojených s hospodářskou krizí," vysvětlil krok prezident komory Petr Kužel. Vietnamců u nás dnes žije kolem šedesáti tisíc a propouštěním byli z cizinců postiženi nejvíce.

 

Právě se děje

Další zprávy