Práce je dost, propuštěné lidi ale firmy zpět neberou

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2009 6:00
Šrotovné sice přidalo práci automobilkám, jejich dodavatelé se však bojí, že jen na čas.
Ti, kdo továrny opustili kvůli krizi, se zpátky tak jednoduše nevrátí.
Ti, kdo továrny opustili kvůli krizi, se zpátky tak jednoduše nevrátí. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Když automobilový průmysl padal do historického minima, míra nezaměstnanosti zamířila rychle vzhůru. Propouštěly nejen samotné automobilky, ale hlavně jejich dodavatelské společnosti.

Už několik měsíců ale automobilky v Česku jedou na plný výkon, aby nasytily hlad po nových autech vyvolaný šrotovným. Nezaměstnanost však stále stoupá. Dodavatelé výrobců aut se totiž obávají budoucnosti a v zimě škrtnutá místa se jim příliš nechce znovu obsazovat. A ke své taktice dávají jen opatrné komentáře.

„Zatím zvyšujeme stavy na takovou úroveň, abychom zajistili výrobu. Část těch, které jsme propustili a kteří měli ještě zájem, jsme vzali zpět. Kolik míst je znovu obsazeno neuvádíme," konstatoval Milan Pozdníček, jeden z majitelů společnosti Agba v Trutnově.

Krátkodobá práce je pro lidi špatná

Obecně lze říci, že řada subdodavatelů pro automobilový průmysl raději naplno vytíží své stávající zaměstnance, než by zvýšili stavy na původní úroveň před propouštěním. Potvrzují to i odboráři.

„Takovýto postup má logiku. Zaměstnavatelé se obávají, že zlepšení situace je pouze dočasné a skončí spolu se šrotovným. A jim práce zase ubude," vysvětlil šéf odborového svazu Kovo Josef Středula. Strach mají subdodavatelské podniky hlavně z letních měsíců.

Odboráři s obavami sledují, jak se chování zaměstnavatelů v důsledku recese mění. Vzhledem k panující nejistotě ohledně budoucnosti nyní přednostně nabízejí časově omezené pracovní smlouvy.

„Pokud tento postup vydrží i do budoucna, bude to problém. Lidé nějakou jistotu potřebují. A pokud budou zaměstnavatelé dávat přednost agenturním pracovníkům a smlouvám na dobu určitou, mohlo by to způsobit výraznou změnu nálady ve společnosti. A to samozřejmě k horšímu. Lidé nemohou žít v nejistotě, zda po vypršení smlouvy na dobu určitou dostanou další práci," dodal Středula.

Odboráři varují: s minimálními platy nepočítejte

Šéfové odborových svazů bedlivě sledují také úroveň platů. Některé podniky mzdy snížily, aby nemusely propouštět a snížily tak výdaje. To by však s mělo skončit spolu s recesí.

„Pokud někteří zaměstnavatelé spekulují o tom, že udrží nízké platy i po odeznění krize, ať s tím raději nepočítají. Hned po krizi se vrátí na svou původní úroveň," varoval Středula.

A upozornil i na to, že čeští zaměstnanci zahraničních firem mají horší podmínky než jejich kolegové v zahraničí. „Jedná se o stejnou firmu, stejného vlastníka. Jen v továrně v Česku dostávají při zkrácení pracovního týdne lidé méně než 80 procent platu, v Německu, v továrně stejné firmy dostávají lidé 93 procent mzdy," upozornil šéf odborového svazu Kovo.

 

Právě se děje

Další zprávy