PPF může koupit Telefóniku, souhlasí Evropská komise

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 1. 2014 13:00
Kellnerova skupina nyní učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Evropská komise ve čtvrtek dala zelenou koupi společnosti Telefónica Czech Republic investiční skupinou PPF. Oznámila to tisková služba Komise.

Skupina Petra Kellnera podepsala smlouvu s Telefónikou o koupi 65,9 procenta společnosti za 63,6 miliardy korun počátkem listopadu, akvizice zahrnuje také stoprocentní podíl ve slovenské Telefónice.

"Potvrzujeme obdržení kladného stanoviska Evropské komise k akvizici 65,9% podílu ve společnosti Telefónica Czech Republic skupinou PPF. Vypořádání transakce a následné převzetí společnosti předpokládáme do konce ledna," řekl online deníku Aktuálně.cz Radek Stavěl, mluvčí PPF.

Komise obchod posuzovala ve zjednodušené proceduře od loňského prosince. Došla k závěru, že transakce nepředstavuje riziko z hlediska omezení hospodářské soutěže, aktivity Telefóniky a PPF se dosud nepřekrývaly.

Investiční skupina PPF, v materiálu Komise označovaná jako nizozemská společnost PPF Group N. V. kvůli jejímu sídlu v této zemi, se podle Komise zabývá především bankovnictvím a investicemi, konzultantskými službami, nemovitostmi, těžbou surovin a obchodem se spotřební elektronikou, kdežto Telefónica, která je největší telekomunikační skupinou v Česku, se v ČR i na Slovensku soustředí na mobilní komunikační služby.

PPF nyní učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů. V jaké výši tato nabídka bude, zatím PPF nekomentuje. Španělská Telefónica si ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije.

Podle dohody obou stran bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica A.S., který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií, dohody o roamingu a podobně. Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyř let.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy