Pozor na tyto vlhčené ubrousky. Mrňousům mohou ublížit

ČTK ČTK
21. 12. 2012 14:13
Látka obsažená v ubrouscích může negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy
Foto: MZCR

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním vlhčených ubrousků s nápisem Freshmaker, které mohou být nebezpečné pro děti. Obsahují totiž látku IPBC, která je v bezoplachových kosmetických prostředcích pro děti do tří let zakázána.

Po použití ubrousků může IPBC zůstat na pokožce dítěte, a dostat se tak do jeho organismu, kde pak negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy, informoval hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Ubrousky, které vyrobila turecká společnost Fulya kozmetik, jsou v sadě po 72 kusech. Prodávají se v balení s uzavíratelným otvorem v podobě průhledné samolepící folie nebo víčkem s obrázkem kojence a ve dvou barevných variantách: s růžovými nebo modrými pruhy a tečkami.

Podle obalu mají čistit a vyživovat pokožku

Obě sady na čelní straně zdobí fotografie matky s kojencem, růžový a modrý motýl a nápisy Freshmaker, Alcohol Free a Baby wet wipes. Z boční strany má výrobek uveden text CREAM Special perfume, Baby wipes, Alcohol Free, ph 5,5, Microbiologically Tested, 72 pcs.

Na zadní straně je mimo jiné uvedeno, že ubrousky "neobsahují alkohol, jsou hygienické, čistí, hydratují a vyživují pokožku".

Distributorem výrobku v Česku je společnost GIGAS CZ.

 

Právě se děje

Další zprávy