Pozitivum krize? Zkrátily se lhůty na katastru

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 6. 2009 12:30
Méně prodaných nemovitostí ubralo katastrům práci. Zato však přibylo exekucí.
Lidé sice méně s nemovitostmi obchodují, zato jsou častěji cílem pozornosti exekutorů.
Lidé sice méně s nemovitostmi obchodují, zato jsou častěji cílem pozornosti exekutorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Zpomalení trhu s nemovitostmi, které je důsledkem hospodářské krize i horšího přístupu k hypotékám, většině lidí zrovna radost nedělá. Má však i své světlé stránky.

Ti, kdo mají co do činění s některým katastrálním úřadem v Česku, nemusí na vyřízení své záležitosti čekat tak dlouho jako v minulosti.

„Vklady vyřizujeme ve lhůtě dvou týdnů, ostatní agenda se vejde do lhůty měsíční, i když ze zákona máme na vyřízení dní šedesát," poznamenala Naděžda Vitulová z brněnského katastrálního úřadu.

Ubylo prodejů, ale přibylo exekucí

Do kolonky vklady se vejdou úkony spojené s převodem, koupí, prodejem nebo darováním nemovitosti. Právě těchto úkonů letos na katastrálních úřadech ubylo.

„Za prvních pět měsíců letošního roku to bylo 271 696 zápisů práv do katastru nemovitostí vkladem oproti 304 352 za stejné období loňského roku 2008. To představuje meziroční pokles o 11 procent," upřesnil Karel Štencel, místopředseda Českého ústavu zeměměřičského a katastrálního.

Pokles agendy však nahradil nárůst záznamů do katastru. Jedná se o zápis takových změn, které zapříčinilo například rozhodnutí soudu nebo příklep licitátora ve veřejné dražbě.

„U zápisů záznamem došlo k meziročnímu nárůstu o 13 procent. Je to způsobeno zejména zápisy a výmazy souvisejícími s růstem počtu nařízených exekucí. Například počet zápisů usnesení o nařízení exekuce se zvýšil meziročně o 35 procent," upozornil Štencel.

Obecně se tak počet zápisů do katastru v celé republice zvýšil asi o čtyři procenta. Zdálo by se, že úředníkům tak práce spíš přibylo než naopak.

„Je však korektní doplnit, že zápisy poznámek o nařízené exekuci jsou časově méně náročné, než například vklady práv na základě kupních či zástavních smluv," dodal Štencel.

Praha zkrátila lhůty o 14 dní

Největší počet žádostí se hrne na katastrální úřady v Praze. A tomu odpovídají i lhůty. Zatímco ve zbytku republiky trvá vyřízení vkladů od deseti do dvaceti dní, v Praze je zapotřebí měsíc.

„Uvedené lhůty představují zkrácení oproti loňskému roku a to zejména v Praze, kde jsme před rokem na průměrný vklad potřebovali přibližně o čtrnáct dnů více," uvedl Karel Štencel.

Dalšího zkracování lhůt, minimálně mimo Prahu, se však lidé nejspíš nedočkají. Úředníci dávají přednost pečlivosti před rychlostí.

„Optimální lhůtou pro zápis vkladem jsou dva týdny. Současná doba může přinášet různé komplikace a je lepší zápis neuspěchat na úkor pečlivosti," upozornila Naděžda Vitulová.

 

Právě se děje

Další zprávy