Potvrzeno. Česko je v nejdelší recesi od roku 1997

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 3. 2013 9:33
Tuzemská ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, upřesnil ČSÚ

Praha - Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta. Ve zpřesněném odhadu o tom informoval Český statistický úřad.

Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném čtvrtém čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta.

Tuzemská ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou.

"HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně. Ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala," uvedl Český statistický úřad.

Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla podle statistiků klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. "Zahraniční obchod již nebyl schopen vývoj domácí poptávky kompenzovat," dodal statistický úřad.

Údaj o vývoji ekonomiky za celý loňský rok nakonec úřad zhoršil, když ještě v únoru počítal s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta. Informace o vývoji ve čtvrtém čtvrtletí nezměnil.

Vývoz nestačí

Na poklesu domácí poptávky se podílely podle statistiků především výdaje domácností, které se v ročním úhrnu meziročně snížily ve stálých cenách o 3,5 procenta. Značně loni poklesl zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby, jako jsou osobní automobily nebo nábytek. Snížily se i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla v roce 2012 meziročně nižší o 1,6 procenta především v důsledku negativního vývoje ve druhém pololetí, kdy značně poklesly investice do dopravních prostředků a budov.

Jedinou složkou poptávky, která měla po celý loňský rok pozitivní vliv na vývoj HDP, byl zahraniční obchod. "Meziroční zvýšení vývozu zboží za celý rok 2012 o 4,2 procenta alespoň částečně kompenzovalo pokles domácí poptávky," uvedli statistici.

V běžných cenách byl loni podle statistiků v tuzemské ekonomice vytvořen hrubý domácí produkt za 3,844 bilionu korun, což bylo pouze o 0,1 procenta více než v roce 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy