Pošta jako McDonald, na venkově letos otevře 50 franšíz

Karel Toman
9. 2. 2010 14:30
Na jaře pošta spustí proměnu až stovky poboček ve městech i na venkově
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká pošta se chystá na jaře spustit velkou modernizaci sítě svých poboček.

Padesát jich má ještě tento rok získat podobu "poštovny budoucnosti", kterou pošta vloni v květnu poprvé představila v pražském nákupním centru Eden. Další zhruba padesátka má fungovat v modelu pošta Partner, který státní podnik poprvé otevřel v prosinci v Božím Daru.

Kde se dočkají moderních poštoven, zatím pošta neprozradila. Úspěch zavádění franšíz pošta Partner bude zase záležet na místních samosprávách.

Pošta přitom nevyloučila, že model pošta Partner by mohl být způsobem, jak oprášit kdysi zastavený plán na zrušení některých nerentabilních venkovských poboček.

Napište nám: Chtějí ve vašem městě či obci zrušit poštu? Máte nějakou zkušenost se službami, které pošta poskytuje? Čekáme na vaše zkušenosti na [email protected]

Na základě smlouvy s danou obcí má totiž zachovat poštovní službu i v odlehlém regionu, jak je to běžné v zahraničí.

Česká pošta mění tvář

"V současné době připravujeme rozsáhlou revizi architektury poštovní sítě, jejímž výsledkem bude určení jednak konkrétních  míst pro přestavbu poboček, jednak rozšíření modelu pošta Partner," sdělil pro Aktuálně.cz mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Podívejte se, jak se letos promění 50 pošt v Česku

"S realizační fází počítáme po projednání koncepce na dozorčí radě od druhého kvartálu tohoto roku," dodal.

"Předběžně odhadujeme, že letos do nové podoby zrekonstruujeme přibližně 50 poboček. A pokud se nám podaří  dohodnout s místními samosprávami, objeví se v naší poštovní síti přibližně stejný počet franšíz s označením pošta Partner," vysvětlil mluvčí.

Co umí pošta Partner

  • Všechny nově otevřené franšízy pošty Partner zaručí tyto služby:
    příjem a výdej listovních a balíkových zásilek 
    příjem poštovních poukázek a platebních dokladů SIPO 
    prodej cenin 
    prodej povinného sortimentu zboží
  • Po vyhodnocení pilotního programu chce pošta nabídku rozšířit o:
    výplatu poštovních poukázek a důchodů
    vybrané služby Poštovní spořitelny - především bankovní převody 
    bezkontaktní doručování (listovních zásilek, letáků)

Modernizace sítě poboček je součástí projektu Česká pošta mění tvář, po kterém se mají pobočky proměnit na vlídné, na zákazníka orientované prostředí. Po pražském Edenu dostala vloni novou podobu také pošta v Liberci, Karlových Varech a Ostravě.

Na "poště budoucnosti" se personál v nové uniformě neschovává za skleněnou hradbou, přepážky jsou otevřené a je jich víc. Nový odbavovací a informační systém by měl urychlit obsluhu zákazníků. Na pobočkách bude systém komunikace s úřady CZECHpoint a bankomat přístupný i po zavírací době.

Pošta, Partner venkova

Naproti tomu projekt pošta Partner je nový způsob, jak zajistit poštovní služby v malých sídelních místech.

V tomto modelu provozuje smluvní partner České pošty její pobočku. Prvním takovým partnerem České pošty je od prosince Městský úřad Boží Dar. Česká pošta chce tímto modelem zajistit poštovní servis v odlehlých oblastech.

Víc než milion korun na rekonstrukci pošty v Božím Daru zaplatily evropské fondy. Bezbariérové prostory jsou otevřené sedm dní v týdnu od osmi ráno do šesti večer. Kromě CZECHpointu je na místě i veřejný internet.

Podle pošty jde o možný způsob, jak ušetřit náklady a zároveň zachovat své služby. "Je to model poštovní obsluhy ve ztrátových mikroregionech  převzatý z vyspělých evropských zemí," naznačil výhodu pošty Partner Mravinac. Model úspěšně funguje například v Německu, Rakousku či Belgii.

Česká pošta je s bezmála 37 tisíci zaměstnanců jednou z největších firem v zemi. Franšízami chce v budoucnu nahradit až třetinu všech svých poboček.

"Nemůžeme vyloučit, že ve výjimečných případech ke zrušení nějaké pobočky nedojde. Vždy to ale bude po dohodě se samosprávou při zachování kvality standardního poštovního servisu," ujišťuje mluvčí.

Do modernizace poboček a logistiky chce letos Česká pošta investovat dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy