Policie obvinila 32 zaměstnanců ČEZ z vydírání

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
10. 11. 2008 14:15
"Peníze, nebo odpojíme elektřinu," hrozili

Praha - Policie o víkendu obvinila tři desítky zaměstnanců firmy ČEZ Měření s.r.o. z vydírání.

Hrozili lidem, že jim odpojí elektřinu, pokud nezaplatí vysoké částky za údajné černé odběry elektřiny.

Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinění bez povolení vstupovali na pozemky odběratelů elektřiny a chtěli po nich zaplatit peníze za údajné černé odběry. ČEZ Měření je divizí ČEZ, která má na starosti kontrolu nelegálních odběrů.

"Detektivové ÚOOZ dále viní obviněné z toho, že poškozené osoby nutili dostavit se, mnohdy v nočních hodinách, na pracoviště firmy ČEZ Měření s.r.o., kde jim bylo vyhrožováno trvalým odpojením elektrické energie, oznámením na Policii ČR, soudy a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat," uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Hrozili policií i soudy

"Při domovní prohlídce a prohlídkách jiných prostor byly nalezeny součásti uniformy Policie ČR. V jednom případě se dokonce jednalo o kompletní pracovní uniformu včetně hodnostního označení podpraporčík."

Lidé pod tlakem, že jejich domácnost zůstane bez proudu, podepisovali smlouvy o uznání fiktivních dluhů.

Společnost ČEZ se za své zaměstnance postavila s tím, že policie by se měla soustředit spíš na zloděje elektřiny než na ty, kdo se krádežím snaží bránit.

"Odbor NTZ (netechnické ztráty) společnosti ČEZ Měření odhalil jen v posledním roce na 3000 případů černých odběrů. Specialistům ČEZu se podařilo odhalit i řadu tajných pěstíren marihuany. Na řadě jejich zákroků se podílela i Policie ČR a k postupu společnosti nevznesla nikdy žádnou výtku," stojí ve vyjádření ČEZ.

ČEZ se odvolává i na to, že má jednání s neplatiči důkladně zdokumentované a podle interního auditu je v pořádku.

Všichni obvinění zaměstnanci jsou stíháni na svobodě a v případě prokázání viny jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

 

Právě se děje

Další zprávy