Pokuta 11 milionů za kartel zrušena

Tomáš Fránek
5. 12. 2005 12:16
Brno - Podle informací Aktuálně.cz antimonopolní úřad zrušil sankce pro producenty vajec, kteří byli podezřelí, že si smluvili ceny.
Foto: Aktuálně.cz

Společnosti, dodávajících na trh vajíčka, dostaly minulý rok v březnu pokutu ve výši celkem jedenácti milionů korun za to, že se mezi sebou dohodli na cenách. Firmy z celé republiky dostaly pokuty ve škále od půl milionu korun (pro firmu Bohemia Vitae) až po1 milionu 750 tisíc (společnost Proagro).

Schůzka ve Větrném Jeníkově

Firmy se na jednání ve Větrném Jeníkově před dvěma roky dohodly na rozhodnutí o tom, že od 1. srpna 2003 nebudou prodávat svým odběratelům konzumní slepičí vejce pod vlastní náklady. Na obchodních řetězcích si tak skutečně vymohly zvýšení ceny.

Kdo byl u dohody si PŘEČTĚTE ZDE

Jedenáctimilionová pokuta, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž zrušil, byla nejvyšší, kterou kdy stát v zemědělství udělil.

Podle předsedy úřadu Martina Peciny se nepodařilo prokázat, že by dohodou z Větrného Jeníkova firmy porušily zákon. "Tato dohoda nebyla způsobilá trh negativně ovlivnit. Dlouhodobý prodej pod výrobními náklady je ekonomicky trvale neudržitelný a nastoluje pochybnosti, zda v takovýchto případech lze vůbec hovořit o fungujícím soutěžním prostředí. Snaha získat cenu za své zboží s pokrytím vlastních nákladů a přiměřeného zisku je racionálním chováním každého soutěžitele a vyplývá z podstaty podnikání," uvedl v rozhodnutí, která má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Firmy nemají vyhráno

Šetření obchodníků s vejci však zcela nekončí. Úřad totiž zároveň připustil, že někteří producenti vajec se po uzavření dohody ve Větrném Jeníkově sešli znovu - a na těchto jednáních se už navzájem informovali o výši cen, které se jim ve vyjednávání s řetězci podařilo dohodnout.

Pecina nevyloučil, že právě následné informování o cenách bylo porušením zákona. Jeho úřad to proto chce u šesti zmíněných firem prověřit.

Jak dopadají pokuty si PŘEČTĚTE ZDE

Tuzemští producenti do konce letošního září nabídli na trh 1,13 miliardy kusů vajec, což je o osm procent méně než loni. Do země se naopak dovezlo jen do konce srpna tolik vajíček jako za celý minulý rok, nejvíce z Polska a Litvy. Zatímco jeden "tuzemský" kus stojí víc než korunu, dovozový je podstatně levnější.

 

Právě se děje

Další zprávy