Pojišťovny: Bezpečných je přes 92 procent cestovek

dkl, čtk
25. 4. 2007 14:07
Turisté by neměli uvíznout v cizí zemi

Praha - Čeští turisté mohou na letní dovolenou vyrazit bez starostí. Hrozí totiž jen malé riziko, že by přišli o své peníze za zájezd nebo kvůli krachu "své" cestovní kanceláře zůstali v cizí zemi.

Podle pojišťoven je totiž drtivá většina cestovek na letošní sezonu již pojištěna. Z celkového počtu osmi set firem má pojištění vyřízeno zhruba 740.

Další desítky cestovních kanceláří o pojištění ještě jednají. Pár desítek jich ale musely pojišťovny odmítnout.

Loni jeden případ

Že systém pojištění kanceláří funguje, dokazuje i fakt, že loni pojišťovny řešily pouze jeden případ, kdy bylo nutné se postarat o klienty a řešit úpadek cestovní kanceláře.

Foto: Aktuálně.cz

Pojištění proti úpadku je podle zákona povinností a pokud cestovní kancelář není schopna doložit, že je řádně pojištěna, živnostenský úřad by jí měl odebrat koncesi.

Je ale na každém klientovi, aby požadoval předložení potvrzení o tom, že je firma pojištěna. Jen tak se může vyhnout případným nepříjemnostem.

Zákazníci, kteří si koupili zájezd od kanceláře bez pojištění proti krachu, mohou požadovat vrácení peněz. Klient může v takovém případě stornovat zájezd bez poplatků.

Dostane-li se některá pojištěná CK do potíží, pojišťovna se postará o její klienty, kteří se už v té době na zájezdu v zahraničí nacházejí nebo kteří zaplatili cenu či zálohu za zájezd a na dovolenou teprve čekají.

Generali na špici

Pojišťovna Generali pojistila proti krachu 300 cestovních kanceláří. S několika kancelářemi, u nichž začíná pojistné období v průběhu roku, jedná postupně.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nyní se ještě u Generali ptá na pojistku několik nově vznikajících CK. Počet odmítnutých kanceláří se pohybuje v řádu jednotek, důvodem byla jejich nepříznivá finanční situace, uvedl mluvčí pojišťovny Mario Böhme.

Česká podnikatelská pojišťovna pro letošní rok pojistila zatím 206 cestovních kanceláří. Obnoveny byly téměř všechny smlouvy, jejichž platnost končila ke konci roku, upozornil mluvčí pojišťovny Arne Kejdana. O uzavření pojistky ČPP jedná přibližně s dalšími 50 kancelářemi, pojištění bylo odmítnuto dvěma desítkám CK, dodal.

Pojišťovna UNIQA pojistila 130 cestovních kanceláří, s několika dalšími ještě o pojistce jedná. Česká pojišťovna má ve svém portfoliu 105 cestovních kanceláří.

Pojišťovny letos ceny pojistného téměř neměnily, stejné vesměs zůstaly i pojistné podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy