Pohonné hmoty zdražily. Benzín o deset haléřů

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2009 14:16
Cena nafty stoupla o jeden haléř

Praha - Motoristé v Česku nakoupili minulý týden litr benzínu Natural 95 v průměru o deset haléřů dráž než v týdnu předchozím. Jeho cena se vyšplhala na 24,02 koruny. Nafta podražila o jeden haléř na částku 24,86 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Důvodem by podle analytiků mělo být především uklidnění cen ropy na světových trzích. Aktuálně se barel ropy pohybuje mírně přes 40 dolarů.

Od počátku letošního ledna benzín podražil již o 1,35 koruny a cena nafty se zvedla o necelých 50 haléřů.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum také čerpací stanice nijak výrazně nepřenesly růst cen benzínu v Rotterdamu - pro nás jednom z klíčových komoditních trhů - do konečných cen. "V průběhu tohoto týdne očekáváme, že se již u našich čerpacích stanic projeví růst cen benzínu v Rotterdamu, který bude tlačit vzhůru i maloobchodní cenu u našich stojanů. V případě nafty lze očekávat spíše stagnaci," odhaduje Čermák.

Hospodářská komora vzhledem k světové krizi a omezeným finančním zdrojům lidí i podniků očekává, že poptávka po pohonných hmotách a také tlak na růst cen nebude nijak vysoký. "Oproti situaci před rokem jsou ceny výrazně nižší a lze s jistou trpkostí říci, že levné pohonné hmoty jsou jednou z mála dobrých zpráv, které přináší ekonomika našim firmám," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Ceny pohonných hmot vzrostly minulý týden nejznatelněji na Královéhradecku, kde cena benzínu stoupla v průměru o 50 haléřů za litr a nafta o 21 haléřů.

Nejlevněji mohli řidiči podle CCS pořídit naftu v Královéhradeckém kraji (za 24,49 koruny/litr) a benzín na Olomoucku (23,71 koruny/litr). Naopak nejdražší byla nafta v Jihomoravském kraji (25,09 koruny/litr) a benzín v Praze (24,59 koruny).

 

Právě se děje

Další zprávy