Podmínky pro taxíky zpřísní, poslanci schválili novelu

ČTK ČTK
13. 2. 2013 11:21
Novela má namířeno na potření šedých taxislužeb neboli "příležitostné přepravy osob"
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Sněmovna schválila zákon, který zejména zpřísňuje podmínky pro provozování taxislužeb. Nově například vymezuje pojem taxislužby, aby ji odlišila od příležitostné přepravy osob.

Má to zabránit tomu, aby někteří taxikáři, kteří se dostali do problémů se zákonem a nesmějí takto podnikat, nemohli poskytovat své služby pod hlavičkou příležitostné přepravy. Novela nyní putuje do Senátu.

Novela zákona částečně přejímá ustanovení nové evropské směrnice a z části reaguje na tuzemské zkušenosti s provozováním taxislužeb.

Taxíky bude moct kontrolovat městská policie

"Nová úprava reaguje jednak na požadavky praxe, jednak na požadavky kontrolních orgánů a také samotných uživatelů taxislužby, to znamená nás všech, kteří jsme kdy taxíkem cestovali," řekl již dříve ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle poslance Stanislava Humla (ČSSD) zapracovává tato novela dřívější podněty, které vzešly mimo jiné z hlavního města Prahy, a kladně ji hodnotí i profesní organizace.

Poslanci v novele schválili také rozšíření pravomocí obecní policie, která bude moci kontrolovat, zda je vozidlo taxislužby vybaveno a označeno v souladu se zákonem. Řidiči taxíků budou mít povinnost jim tuto kontrolu umožnit.

Sněmovna také schválila pozměňovací návrh Václava Baštýře (ODS), který ruší možnost ukládat zákaz činnosti za to, že řidič nedodržuje stanovené přestávky, dobu řízení a odpočinku.

Novela upravuje i rozvoz podnapilých

Podle ministerstva dopravy se nyní řada dopravců schovává za nedostatečně legislativně ukotvený pojem příležitostné osobní silniční dopravy, protože v tomto režimu platí mnohem méně přísná pravidla. Tito dopravci dosud nemusí například dodržovat maximální cenu jízdného, nemusí mít vozidlo označené jako taxi a vybavené taxametrem.

Zjednoduší se například evidování vozidel taxislužby, do evidence nově přibydou i vozidla příležitostné přepravy a jednodušší má být i vydávání průkazů řidiče taxislužby. Nově budou vydávány přímo šoférům, a nikoliv jejich zaměstnavatelům. V současnosti totiž někteří řidiči mají několik průkazů u různých taxislužeb.

Novela se týká i takzvaného drink servisu. Vyjasňuje postavení této služby, tedy odvozu podnapilých řidičů jejich auty.

 

Právě se děje

Další zprávy