Hrozí zpoždění a trojnásobné zdražení projektu, reagují analytici na jaderný tendr

ČTK ČTK
17. 7. 2024 17:10
Rizika v jaderném tendru i přes středeční výběr korejské společnosti KHNP jako dodavatele nových reaktorů přetrvávají, tvrdí analytici. Podle nich totiž hrozí dvojnásobné až trojnásobné navýšení aktuálně deklarované ceny za jeden blok, obávají se také zpoždění celého projektu. Poukazují přitom rovněž na to, že Korejci dosud v EU nestavěli.
Foto: Jakub Plíhal

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatím půjde o dva reaktory, vláda ovšem bude ještě s vítězem jednat o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor při výstavbě dvou bloků je při současných cenách 200 miliard korun. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF.

Podle analytika společnosti ENA a výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiřího Gavora korejská firma zvítězila zejména díky nižší ceně. Zároveň se jí podle něho zřejmě podařilo rozptýlit obavy české strany z možných komplikací vyplývajících z právních sporů s Westinghouse ohledně duševního vlastnictví jejich technologie.

"Předpokládám, že Westinghouse bude mít nakonec nějakou menší účast na dodávce," podotkl Gavor. Podle Westinghouse však KHNP není oprávněná používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla. Američané korejskou firmu viní z nedodržování amerických pravidel pro kontrolu vývozu, chtějí se kvůli tomu právně bránit. Westinghouse, který měl o stavbu bloku v Česku také zájem, to sdělil novinářům.

Podle Gavora rizika zůstávají. "KHNP ještě nikde nepostavila jednotku o požadovaném výkonu, navíc ještě nic nepostavila v EU. V podstatě půjde o demonstrační jednotku, a demonstrační jednotky se notoricky potýkají s překračováním rozpočtu a času," varoval Gavor. Podle něj tak bude hodně záležet na tom, jak kvalitní smlouvu, obsahující všechny příslušné penalizace za nedodržení parametrů, podepíše česká vláda.

Pro analytika XTB Jiřího Tylečka je výhra Korejců překvapením, postavení dvou bloků v Dukovanech naopak předpokládal. "Dá se očekávat, že jejich hlavní výhodou byla nabídnutá cena a také pouze malé zpoždění a problémy referenčních zakázek," řekl. V případě ceny za reaktory je však skeptický. "Nabízená cena okolo 200 miliard Kč za blok je podle mého názoru naprosto nereálná. Očekávám, že konečná cena bude přibližně dvakrát až třikrát vyšší a realizace bude mít zpoždění v řádu let. To ukazují projekty, které byly v Evropě realizovány v posledních letech," upozornil Tyleček.

Schválení dvou bloků je podle něj ideálním řešením. "Nové bloky přispějí k zajištění energetické bezpečnosti. Hlavní riziko však vidím v reálné ceně elektřiny, kterou budou nové bloky v době uvedení do provozu vyrábět. V době, kdy tato elektřina přijde na trh, nemusí být tak výhodná jako některé jiné alternativy. Vše bude záviset na růstu podílu výroby obnovitelných zdrojů, rychlosti odchodu od plynu a také na osudu malých modulárních reaktorů," doplnil Tyleček.

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala je výběr KHNP spíše dobrou volbou. "Sice má spory s jiným osloveným dodavatelem Westinghouse a nemá v EU prozatím žádnou realizaci, ale současně nemá žádné velmi problematické projekty ve vyspělém světě," uvedl Dohnal.

Také Dohnal však pochybuje o konečných nákladech za reaktory. "Myslím, že premiér podlehl neodborným poradcům, pokud řekl, že cena elektřiny z nových bloků bude nižší než dnešní cena silové elektřiny roční dodávky. To zřejmě vychází z ceny 200 miliard Kč za blok a zřejmě to nepočítá s náklady financování. Financování na straně státu či dodavatele KHNP těžko někdo odpustí, a tak si nadále myslím, že jeden blok nemůže stát méně než 400 miliard Kč včetně financování," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy