Podepsáno, schváleno. Chrysler může do náruče Fiatu

Ekonomika Ekonomika
1. 6. 2009 9:48
Americké automobilce hrozila likvidace
Foto: Reuters

Detroit - Americký konkurzní soud dnes odsouhlasil  prodej většiny aktiv zkrachovalé americké automobilky Chrysler skupině, v níž je italský Fiat. Prodej za dvě miliardy dolarů je pro Chrysler jedinou možností k odvrácení likvidace.

V novému podniku bude mít podíl 68 procent fond zdravotní péče spojený s odborovým svazem United Auto Workers. Fiat bude kontrolovat 20 procent podniku a americká a kanadská vláda zbývajících 12 procent.

Soudce Arthur Gonzalez v rozhodnutí uvedl, že jedinou alternativou ke schválení prodeje aktiv byla "okamžitá likvidace" automobilky Chrysler. Gonzalez, který dohlížel rovněž na bankrot Enronu a WorldComu, odmítl téměř všechny námitky odpůrců prodeje. K těm patří například penzijní fondy z amerického státu Indiana vlastnící dluhopisy Chrysleru, někteří dodavatelé a prodejci či organizace na ochranu spotřebitelů.

Likvidaci se minulý týden vyhnul i Opel, kterému pomohla z nejhoršího společnost Magna International.

 

Kanadsko rakouskému výrobci autodílů v konsorciu s ruskou bankou Sberbank a ruským výrobcem nákladních aut GAZ poskytne německá a několik spolkových vlád okamžitou půjčku ve výši 1,5 miliardy euro.

Dnes se očekává, že General Motors oznámí uzavření čtrnácti svých montážních závodů a vyhlásí bankrot.

 

 

Právě se děje

Další zprávy