Počasí už hroznům "zavařilo". Současný chlad ale nevadí

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
19. 10. 2009 17:29
Nízké teploty už hroznům neuškodí. Jejich množství omezil jarní déšť, kvalitu zvedlo zářijové slunce.
Vinobraní je nyní v plném proudu.
Vinobraní je nyní v plném proudu. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Současné téměř mrazivé počasí bude horší pro vinaře samotné, než pro jejich úrodu. Ta však letos nebude co do množství nijak rekordní právě naopak.

„Současné počasí už úrodu ani kvalitu vína neovlivní, může mírně snížit cukernatost hroznů, jinak ale vliv mít nebude," poznamenal šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Jediné, co kvůli téměř mrazivému počasí na vinicích utrpí, budou prsty těch, kdo hrozny sbírají.

Důvod jásat nad úrodou ale vinaři tak docela nemají. Deštivé počasí na jaře, kdy réva kvetla, totiž sníží letošní výnosy, které těm loňským nemohou konkurovat.

Již dřív se objevily odhady, že úroda bude asi o třetinu nižší než vloni. „To je příliš optimistický odhad. V některých oblastech klesne úroda až k polovině v porovnání s loňským rokem," upozornil tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Vinaři upozorňují, že tato situace není jen v Česku, méně hroznů sklízí i ostatní evropské země. Co si však odborníci pochvalují, je kvalita hroznů. Teplý srpen a září jim totiž dodaly na cukernatosti, což je pro kvalitní výsledek důležité.

„Jde však o kvalitu hroznů, na to, předpovídat kvalitu letošního vína je ještě příliš brzy," upozornil Půček. Prvním ukazatelem, který naznačí charakter letošního ročníku, bude mladé víno, které se jako Svatomartinské začne prodávat 11. listopadu.

Z moravských a českých vinic tedy letos k lidem poputuje méně lahví než z loňské úrody. Tím více vína se však do Česka doveze. Svaz vinařů však upozorňuje, že se k nám dovážejí stále méně kvalitní vína.

„Měřítkem je tady cena. A ta meziročně poklesla o 15 procent," upozornil Půček.

 

Právě se děje

Další zprávy