Platy v nošovické továrně Hyundai vzrostou o 5 procent

Ekonomika Ekonomika
29. 4. 2011 11:25
Zvýšení platů je nejvyšší ze všech tuzemských automobilek
Největší část produkce závodu Hyundai v Nošovicích tvoří model i30
Největší část produkce závodu Hyundai v Nošovicích tvoří model i30 | Foto: Radek Pecák

Nošovice - V kolínské TPCA o tři, v mladoboleslavské Škodovce o čtyři a v nošovickém závodě Hyundai o pět. Právě o tolik procent se zvýší letos díky kolektivnímu vyjednávání platy zaměstnanců v tuzemských automobilkách. Právě v Nošovicích byla kolektivní smlouva mezi vedením závodu a odborářskými funkcionáři uzavřena až tento týden.

Jak informovala agentura ČTK, zaměstnanci dostanou také nový pololetní bonus ve výši 50 procent základní mzdy podle docházky.

"Nová kolektivní smlouva je velkým kompromisem tří zúčastněných stran," uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk. "V nošovickém závodu existují dvě odborové organizace, což komplikovalo vyjednávání. Organizace měly různé požadavky a vedení se muselo dohodnout s oběma. Uskutečnilo se celkem 16 kol vyjednávání," vysvětlil mluvčí.

Mzdy se zvýší už od 1. dubna

Loni byl průměrný plat v závodu 23 506 Kč.

Závod jihokorejské společnosti dosáhl minulý rok téměř dvoumiliardového zisku. Podstatně také navýšil výrobu. Celkový objem vyrobených vozů, mezi kterými převažuje model i30 ve verzích hatchback a kombi, přesáhl hranici 200 tisíc kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy