Peugeot propustí 11 tisíc lidí, Renaultu propadl zisk

Tomáš Fránek
12. 2. 2009 9:21
Firma vykázala nečekanou ztrátu
Kolínská automobilka TPCA
Kolínská automobilka TPCA | Foto: Czechtourism

Paříž - Propad automobilového průmyslu se stal světovou katastrofou, řekl generální ředitel francouzského automobilového koncernu Peugeot Citroën Christian Streiff.

A pokud se týká hospodaření jeho firmy, žádné pozitivní zprávy na obzoru nejsou. Koncern, který působí i v Česku v automobilce v Kolíně, vykázal za minulý rok nečekanou ztrátu 343 milionů eur (zhruba 9,8 miliardy korun).

Musíme se soustředit

A firma zároveň oznámila, že letos zruší 11 tisíc pracovních míst, z toho sedm tisíc lidí propustí ve Francii. Celkem koncern zaměstnává přes 200 tisíc lidí.

 "Veškeré úsilí musíme soustředit na snížení zásob a co nejnižší spotřebu hotovosti," uvedl ve zprávě generální ředitel podniku Christian Streiff.

V úterý šéf firmy prohlásil, že se propad automobilového průmyslu stal globální katastrofou. Streiff podle agentury Reuters předpokládá, že letos klesne prodej aut skupině nejméně o pětinu.

Analytici čekali , že Peugeot Citroën uzavře uplynulý rok s čistým ziskem kolem 180 milionů eur. Kolínské automobilky TPCA, která je společným podnikem PSA a japonské Toyoty, by se ohlášená opatření dotknout neměla. "Neplánujeme žádné propouštění a v současné době vyrábíme podle plánu," řekl ČTK mluvčí TPCA Radek Kňava.

Plán v Bruselu

Akcie koncernu spadly ráno o tři procenta, předtím ale byla jejich ztráta až sedmiprocentní. Akciový index CAC-40 oslabil jen o 0,2 procenta a emise rivala Renault ztratila 4,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Renault na tom taky není příliš dobře. Čistý zisk firmy se v loňském roce v důsledku finanční a ekonomické krize propadl na 599 milionů eur (17 miliard Kč) z předchozích 2,734 miliardy. Oznámila to dnes firma. Současně upustila od svých klíčových cílů pro letošní rok, protože očekává, že situace na trhu se bude nadále zhoršovat.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí představil kontroverzní plán půjčit tři miliardy eur Peugeotu a stejnou sumu Renaultu, aby podniky snáze překonaly nynější těžké období. Jestli ale podniky mohou s penězi státu skutečně počítat, zůstává nejasné vzhledem k postoji Bruselu.

Brusel už Francii vyzval, aby mu plán na záchranu automobilek předložila.

 

 

Právě se děje

Další zprávy