Pesimismus trvá: Důvěra v ekonomiku je opět nižší

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 9. 2012 9:27
Spotřebitelé se bojí, že celý příští rok bude ještě hůře
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Celková důvěra v českou ekonomiku se v září meziměsíčně nepatrně snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání se srpnem klesl o 0,2 bodu. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila. V pravidelné zprávě to oznámil Český statistický úřad.

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila v obchodě a ve službách a ve stavebnictví a v průmyslu naopak klesla. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně snížil a i v meziročním srovnání je stále nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace.

"Obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, jsou oproti minulému měsíci vyšší. Úmysl spořit se téměř nezměnil. Respondenti se nadále obávají růstu cen," uvedl ČSÚ.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se zvýšilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů mírně zvýšily. Firmy očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa výrobní činnosti a snížení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro příštích šest měsíců jsou vyšší než v srpnu. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila a oproti hodnotám ze září 2011 je také nižší.

Práce ve stavebnictví bude ještě méně

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v září snížilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti srpnu téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles ve stavební činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížilo. Celkově důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci klesla a stále zůstává nižší než v září 2011.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti srpnu zvýšilo. Zásoby se snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší, pro příštích šest měsíců se nezměnila. Celkově se v září důvěra v obchodě vlivem očekávaného zlepšení koncem roku meziměsíčně zvýšila a v meziročním srovnání je také vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb se v září hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně nezměnilo. Hodnocení zářijové poptávky se zvýšilo a její očekávání pro příští tři měsíce se téměř nezměnilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně zvýšila a i v meziročním srovnání je vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy