Pesimismus šéfů roste. S propouštěním je to půl na půl

ČTK ČTK
3. 11. 2011 10:29
Firmy očekávají těžší měsíce, ale o krizi zatím není možné mluvit, ukazuje průzkum.
Manažeři tuzemských firem se v těchto dnech cítí jako populární makléř z burzy ve Frankfurtu. Jednou nahoru, jednou dolů, ale častěji dolů
Manažeři tuzemských firem se v těchto dnech cítí jako populární makléř z burzy ve Frankfurtu. Jednou nahoru, jednou dolů, ale častěji dolů | Foto: Reuters

Praha - Více než polovina tuzemských výkonných manažerů očekává, že ekonomika země zůstane v příštích šesti měsících stejná. Přibližně dvě pětiny manažerů pak očekávají zhoršení situace.

Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte. Ve stejném průzkumu v červnu přitom více než polovina respondentů očekávala zlepšení situace; zhoršení pak předpovídala jen přibližně desetina šéfů velkých firem.

Více než čtvrtina manažerů tuzemských firem rovněž očekává v souvislosti se současnou ekonomickou situací snížení výnosů. Ve stejném průzkumu v červnu přitom snížení výnosů očekávalo jen 16 procent tuzemských manažerů. Zvýšení výnosů z prodeje naopak očekává v následujících 12 měsících celkem 46 procent tuzemských výkonných manažerů. Ještě v červnu to ale byla více než polovina šéfů firem.

V případě zaměstnanosti celkem 27 procent respondentů očekává v průběhu příštích 12 měsíců zvýšení počtu pracovníků ve firmě. Stejně tak 27 procent manažerů očekává pokles počtu zaměstnanců.

V celém regionu, který zahrnuje Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko se podle průzkumu očekávání ředitelů velkých společností za posledních šest měsíců rovněž výrazně otočilo negativním směrem. Většina manažerů v regionu očekává zhoršování ekonomické situace. "Důvodem jsou obavy, že se evropská krize státních dluhů zhorší a bude v následujících šesti až dvanácti měsících dále negativně ovlivňovat vývoj ekonomik také ve středoevropském regionu," uvedla společnost Deloitte.

Průzkum provedla společnost Deloitte mezi členy vrcholového vedení 200 největších společností v regionu, a to v období od srpna do poloviny září letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy