Pentu opouští její spoluzakladatel Martin Kúšik

Zdeněk John
29. 3. 2013 8:56
Pro Pentu je to už druhá personální ztráta v poslední době, odešel i Josef Janov
Martin Kúšik
Martin Kúšik | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Investiční skupinu Penta opouští další výrazná postava, jeden z jejích zakladatelů Martin Kúšik. Jeho roli ve firmě částečně převezme Marek Dospiva, zčásti pak nový investiční ředitel pro Německo Thomas von Werner. Kúšik se poslední dva roky staral v Pentě právě o expanzi do Německa.

Podle zdrojů Aktuálně.cz z Penty vedou Kúšika k odchodu osobní důvody. "Chce zvolnit životní tempo," uvedl zdroj.

V oficiálním oznámení Penta cituje Kúšika takto: "Po téměř dvaceti velmi dynamických a intenzivních letech jsem se rozhodl pro novou životní etapu a rovnováhu mezi mým pracovním a osobním životem.

Pro Pentu to znamená druhý podstatný odchod v poslední době, nedávno ji opustil investiční ředitel celé skupiny Josef Janov, který se chce postavit na vlastní nohy. S miliardářem Andrejem Babišem Janov finišuje v přípravě na rozjetí investičního fondu. Deník Insider v minulých dnech popsal jeho parametry.

Vstupní kapitál nového fondu činí 200 milionů eur. Investory jsou výhradně Janov s Babišem, žádný další partner zatím ve hře není. Společnost bude registrovaná v České republice, řídit ji bude Janov z Prahy.

Skupina Penta vznikla na Slovensku původně jako obchodník s cennými papíry. Původně ji vlastnilo pět společníků: kromě odcházejícího Kúšika ještě Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin a Jozef Špirko. Špirko ale Pentu opustil před třemi roky, naopak novými partnery se stali Iain Child a Eduard Maták.

Společnost působí v České republice, na Slovensku, v Polsku, na Kypru a v Nizozemí. V Česku vlastní například letiště ve Vodochodech, sázkovou kancelář Fortuna nebo síť lékáren.

 

Právě se děje

Další zprávy