Penta v Polsku bojuje o majoritu v maloobchodním Empiku

ČTK ČTK
9. 5. 2012 12:07
Polský holding prodává v Rusku či v Německu a má asi 750 prodejen
Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Česko-slovenská investiční společnost Penta Investments s partnerským fondem Eastbridge získaly ve veřejné nabídce na odkoupení zbylých 40 procent akcií polské maloobchodní společnosti Empik Media & Fashion (EM&F) dalších 14 procent.

Mají tak celkem 74 procent akcí EM&F proti plánovanému minimu 80 procent, třebaže hodnotu nabídky dvakrát zvýšily. Firmy však daly najevo, že postupně budou skupovat další akcie, aby mohly EM&F stáhnout z veřejného trhu.

Obě společnosti sdělily, že nabídnutých 14 procent akcií EM&F koupí, i když podíl nedosahuje plánované úrovně. Ještě během úterka zvýšily nabízenou cenu za akcii na 10,45 zlotého proti první zvýšené nabídce 10,38 PLN z konce dubna a původní ceně 9,85 PLN z počátku minulého měsíce. Obě firmy dosud měly v EM&F 60 procent akcií a zvýšená nabídka oceňovala zbylých 40 procent na 436 milionů zlotých (2,6 miliardy Kč).

Nejméně 80 procent

Šéf Eastbridge Maciej Dyjas prohlásil, že obě firmy jsou rozhodnuty uspět, třebaže se objevil investor, který v posledních dnech nakoupil v EM&F osm procent akcií. Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že jde o penzijní fond ING OFE, který měl předtím v polské firmě šest procent.

Penta a Eastbridge původně uvedly, že potřebují zvýšit svůj podíl na nejméně 80 procent, pokud mají stáhnout akcie EM&F z varšavské burzy. V pondělí ale daly najevo, že se spokojí i s nižším podílem. Dyjas řekl, že firmy po uklidnění atmosféry skoupí zbytek akcií EM&F možná i za nižší cenu.

EM&F prodává mediální a zábavní produkty, oblečení, obuv, hračky, kosmetiku a jazykové kurzy. Působí v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Německu a Turecku a má asi 750 prodejen. Do skupiny patří mimo jiné přední prodejce knih v Polsku Empik a největší polský řetězec s hračkami Smyk. Společnost má vedle vlastních značek i distribuční práva na světové značky jako Hugo Boss, GAP a Esprit.

Penta v Polsku koupila v roce 2007 přední maloobchodní řetězec Žabka. Loni v únoru jej prodala fondu Mid Europa Partners a vydělala na tom podle činitelů skupiny přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy