Penta se uchází o krachující řetězec Schlecker

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 4. 2012 12:25
Pokud Penta drogérie převezme, zastaví se propouštění, uvádí německý tisk
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Hamburg - O nákup ztrátového řetězce Schlecker má zájem česko-slovenská finanční skupina Penta. O tom, že chce převzít tři tisíce drogérií, informoval v pátek německý tisk.

Jak uvádí týdeník Spiegel, o krachující společnost se přihlásilo již pět firem, jediným vážným zájemcem je ale zatím právě Penta.

"Už jsme podali nabídku," potvrdil mluvčí Penty Martin Danko. Zároveň odmítl komentovat, za jakou cenu by se nákup případně uskutečnil nebo kolik by činila celková investice.

Dá se ale očekávat, že jen modernizace každého z obchodů by přišla zhruba na 30 tisíc eur (741 tisíc korun). Dohromady by tak Penta do Schleckeru mohla nalít okolo 90 milionů eur (2,22 miliardy Kč).

Zastaví se propouštění?

Pokud by se Penta skutečně stala novým majitelem, nejspíše by se podle Spiegelu snažila omezit současný vliv potomků zakladatele Antona Schleckera tak, aby k dalšímu chodu firmy přispívali pouze symbolicky. Meike a Lars Schleckerovi sice také hledají investora, který by síť drogérií koupil, rádi by se ale potom na řízení podniku nadále podíleli.

Do insolvence se Schlecker dostal letos v lednu. Do konce března pak řetězec pozavíral více než dva tisíce prodejen, o práci přišlo okolo 10 tisíc osob. Penta by se pravděpodobně dalšímu rušení drogérií a propouštění zaměstnanců snažila zabránit, uvádí německé noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy