Pekařský gigant z Babiše nebude, potvrdil lídr trhu

ČTK ČTK
7. 11. 2012 13:50
Fúzí by vznikl lídr trhu s třetinovým podílem. České úřady jí kývly, slovenské ne
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Firma European United Bakeries definitivně ukončila jednání o prodeji svých pekáren United Bakeries společnosti Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

 ČTK o tom dnes informoval mluvčí EUB Jaroslav Pomp. Vyjádření Babiše ČTK shání.

"Dne 31. října 2012 bez výsledku uplynula další lhůta dohodnutá k vypořádání transakce, což akcionáře European United Bakeries a.s. vedlo k rozhodnutí jednání definitivně ukončit," uvedl Pomp.

České úřady Babišovi couvly, slovenské ne

Babišův plán koupit United Bakeries již dříve zhatil slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ), který fúzi v červenci nepovolil. Proti rozhodnutí byl podán rozklad. Majitelé United Bakeries ale mezitím odstoupili od smlouvy a svůj krok odůvodnili právě chybějícím rozhodnutím PMÚ. Český antimonopolní úřad přitom předtím Babišovu Agrofertu transakci povolil pod podmínkou, že odprodá čtyři pekárny. Původně měla skupina mít 25 pekáren.

Pokud by se spojení dvou největších pekárenských firem uskutečnilo, vznikl by podle odborníků jednoznačný lídr se zhruba třetinovým podílem na trhu.

Slovenský portál etrend.sk koncem července s odvoláním na vyjádření šéfa Penamu Jaroslava Kurčíka uvedl, že pokud Agrofert neovládne United Bakeries, postaví u Bratislavy velkou pekárnu za zhruba 20 milionů eur (zhruba půl miliardy korun). Pekárny Penam jsou dceřinou firmou Agrofertu.

Babiš: Tím, kdo rozhoduje, jsou řetězce

"Přístup (českého) antimonopolního úřadu byl směšný, když nám v rámci plánovaného spojení s United Bakeries přikázal, že máme prodat čtyři pekárny, protože bychom prý jinak měli velký vliv na trhu. Teď se ale ukázalo, že ten vliv nemáme a kdo opravdu rozhoduje. Jsou to obchodní řetězce, a ne my," uvedl minulý týden Babiš, který chování obchodníků vůči dodavatelům přirovnal k terorismu.

Majitel Agrofertu takto ostře reagoval na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od United Bakeries a Penamu a přednost dal regionálním dodavatelům. Obchodníci následně označili Babišova slova za nevkusná a neprofesionální. Každý obchodník má právo se svobodně rozhodnout, s kým bude a nebude spolupracovat, reagoval Svaz obchodu a cestovního ruchu.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců.

Dvojka chtěla fúzi s jedničkou

Penam sídlící v Brně je dvojkou na českém trhu, do Babišovy skupiny patří od roku 2004. Společnost vlastní 12 výrobních jednotek, čtyři mlýny a síť více než čtyřiceti prodejen pečiva, zaměstnává přes 2200 lidí. Firma podobně jako United Bakeries působí také na slovenském a maďarském trhu.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard Kč). Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014.

 

 

Právě se děje

Další zprávy