Pekaři platí 53 milionů za dohodu o zdražení rohlíků

Tomáš Fránek
5. 2. 2009 13:18
O pokutě rozhodl antimonopolní úřad
Foto: Ahold Slovakia

Brno - Pekaři dostali znovu obří pokutu ve výši téměř 53 milionů za to, jak se před šesti roky domlouvali na společném postupu při zdražení rohlíků a chleba na tuzemském trhu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina tak znovu rozhodl, že společnosti Delta Pekárny, Odkolek a Penam jednaly v rozporu se zákonem a musí desetimilionové sankce zaplatit.

Pecina o pokutě rozhodl znovu poté, co soudy původní verdikt úřadu zrušily. "V nejnovějším rozhodnutí Úřad především na základě rozsudků soudů upravil popis zakázaného jednání soutěžitelů, když upřesnil, které jednání pekárenských společností považuje za nezákonné," uvedl Pecina.

Pekárenské firmy před šesti roky prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací slaďovaly svůj záměr dosáhnout zvýšení cen čerstvého běžného pečiva a chleba a cen čerstvého cukrářského pečiva u svých odběratelů.

Ve stejný den pak rozeslaly svým odběratelům oznámení o zvýšení cen svých výrobků. Podle úřadu navíc firmy Odkolek a Penam postupovaly obdobným způsobem i při zvýšení cen na trhu trvanlivého sladkého pečiva.

„Bez protisoutěžního jednání by nemuselo dojít ke zvýšení cen pekárenských výrobků v tak krátkém časovém období, a to plošně u všech obchodních řetězců. Protisoutěžní nebylo shledáno samotné zdražení pečiva, ale společný postup pekárenských společností vůči odběratelům při zvýšení cen," dodal Pecina.

 

 

Právě se děje

Další zprávy