Papandreu Němcům slíbil, že Řecko bude reformovat

ČTK ČTK
27. 9. 2011 22:45
Kancléřka Merkelová slíbila Řecku podporu

Berlín - Řecko splní sliby dané mezinárodním věřitelům a bude uskutečňovat reformy, díky nimž obnoví s pomocí Evropy hospodářský růst. Řekl to dnes ve svém vystoupení před německými průmyslníky řecký premiér Jorgos Papandreu. Své evropské partnery vyzval, aby mu pomohli řešit dluhovou krizi jeho země, a řekl, že pro Řecko je jejich podpora velmi důležitá.

Kancléřka Angela Merkelová, s níž se Papandreu v Berlíně setkal, dala najevo, že pokud budou Atény sliby plnit, mohou čekat od Německa rozhodnou podporu.

"Slibuji vám, že my Řekové si po období bolestí brzy probojujeme cestu zpět k růstu a prosperitě," prohlásil Papandreu na konferenci Federace německého průmyslu BDI. Totéž potvrdil po večeři s kancléřkou Merkelovou.

Merkelová: Budeme solidární

Merkelová na konferenci slíbila, že Německo bude se svými partnery v eurozóně solidární a naznačila, že je rozhodnuta zachránit Řecko a tím i euro za každou cenu. Kancléřka je pod tlakem voličů a své středopravicové koalice, aby přijala vůči Řecku tvrdou linii.

Průzkum mínění z tohoto měsíce ukázal, že proti další pomoci insolventnímu Řecku jsou plné tři čtvrtiny Němců.

"Poskytneme z německé strany veškerou požadovanou pomoc, aby se obnovila důvěra v Řecko," řekla. "Jestliže je v sázce stabilita eura a zkušenosti posledních několika let říkají, že obtíže jedné země ohrožují naši společnou měnu, pak nás to zavazuje prokázat solidaritu," dodala. "Pomůžeme, pokud země udělá všechno, co má."

Papandreu Evropanům: Chápu, že nechcete platit 

Papandreu řekl, že chápe neochotu daňových poplatníků v ostatních zemích unie přispět svými penězi k vytažení Řecka z krize. Podle něj to však nebude záchrana před chybami minulosti, ale investice do budoucího úspěchu.

"Eurozóna teď musí podniknout obtížné kroky směrem k fiskální integraci, které zajistí stabilizaci měnové unie. Nedovolme těm, kteří sázejí proti euru, aby uspěli," řekl Papandreu.

Na večerní společné tiskové konferenci s Merkelovou Papandreu opět slíbil splnění všech řeckých závazků a řekl, že pro Řecko je "velmi důležité dostat od svých evropských partnerů signály podpory". Dodal, že Atény hodlají splnit cíl dosáhnout v příštím roce vyrovnané bilance primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady dluhové služby.

Merkelová řekla, že Německo chce silné Řecko. "Uděláme pro to vše, co bude nezbytné," prohlásila. Vyjádřila rovněž přesvědčení, že ve čtvrtečním hlasování ve Spolkovém sněmu o rozšíření pravomocí evropského záchranného fondu EFSF si vystačí s hlasy vládní koalice a nebude muset spoléhat na opozici.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala EU a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc a dohodla se s nimi na tříletém úvěrovém programu v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci se summit eurozóny dohodl na druhém záchranném balíku za 109 miliard eur, k němuž mají přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření včetně snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní. Poté, co inspektoři EU a MMF podmínili tento měsíc uvolnění nové úvěrové tranše v sumě osmi miliard eur urychlením reforem a úspor, schválila vláda další opatření a parlament dnes schválil snadno vymahatelnou daň z nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy