Pád akcií v Praze: Jsou nejníže od konce roku 2003

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
17. 2. 2009 16:21
Hlavní index PX ztratil téměř sedm procent
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Praha - Burza v Praze po včerejším poklesu na více než pětiletém minimum prohlubila svůj propad. Hlavní index v úterý uzavřel o 6,8 procenta níže a těsně se přiblížil ke hranici 650 bodů. Akcie jsou tak nejníže od konce roku 2003.

Pražská burza dnešnímu vývoji na trzích v regionu bezkonkurenčně vévodila, prohlásili analytici. Bohužel však podle nich v nepříliš příznivém směru pro většinu investorů.

V mínusu dnes uzavřely všechny akcie v Praze s výjimkou farmaceutické Zentivy, která zůstala beze změny. Nejvýrazněji ale ztratil titul developera Orco, který oslabil přes 15 procent na cenu 158,26 koruny za akcii. Největší prodejní tlak byl během dne směřován na banky - Erste Bank přišla o 14,62 procenta a akcie Komerční banky klesly přes 13 procent.

Celková aktivita byla podle analytika Patria Finance Martina Stuchlíka nadprůměřná v porovnání s posledními poklidnými dny. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl 3,075 miliard korun, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok činí 3,893 miliardy korun.

Ztráty prohlubují také ostatní evropské trhy. Německá burza přichází o 3,6 procenta. Paříž zaznamenává více než tříprocentní propad. Londýn obchoduje se ztrátou 3,25 procenta. Středoevropské burzy na tom nejsou o nic lépe - ve Vídni se akciový trh propadá o 6,4 procenta a například v Polsku klesl přes šest procent. 

 

Právě se děje

Další zprávy