Otrokářské agentury končí, jde po nich Praha i Brusel

Karel Toman
25. 3. 2010 16:15
Ministerská novela a evropská směrnice mají uzavřít zlatokopeckou éru trhu práce
Práce od rána do večere. Tak se žije v ekonomicky prosperující Číně. I když hospodářské výsledky z loňského roku nrpřinesly mnoho úsměvů na tváři.
Práce od rána do večere. Tak se žije v ekonomicky prosperující Číně. I když hospodářské výsledky z loňského roku nrpřinesly mnoho úsměvů na tváři. | Foto: Reuters

Praha/Brusel - Neposlouchá se to dobře, ale je to tak: český trh s agenturními pracovníky se místy zvrhl v jejich nefalšované vykořisťování.

Státu, který tím zároveň na daních tratí velké peníze, přitom chybí nástroje, jak otrokářské agentury zkrotit.

To se má podle informací Aktuálně.cz záhy změnit.

Ministerstvo práce má připravenu novelu zákona o zaměstnanosti, která zpřísní vydávání a kontrolu agenturních licencí.

Z Bruselu navíc přichází nenápadná směrnice číslo 2009/52/EC, která může agenturám obcházení zákonů ještě víc ztížit.

Věc má ovšem háček. Směrnici musíme do našich zákonů vtělit do července 2011. A není jisté, jestli to stihneme. Pokud ne, hrozí Česku pokuta.

Veřejné tajemství Borských polí

Problém otrokářských agentur vyplul na povrch kvůli hospodářské krizi na přelomu let 2008 a 2009, kdy se agenturních pracovníků firmy zbavovaly ve velkém. Symbolem se stala plzeňská průmyslová zóna Borská pole.

"Když nemáte co jíst a kde přespat, jde o život. To není krize, ale boj o přežití," citovaly vloni noviny slovenského agenturního dělníka, který přišel o práci v Panasonicu. Pracovní agentury tam tehdy nechaly bez peněz a často i střechy nad hlavou asi tisíc dělníků z ciziny.

"Ve firmách pracují stovky agenturních pracovníků z větší části načerno. Všichni to vědí, ale nikdo to nedokazuje," tvrdí viceprezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka agentury Manpower.

Potvrzuje tak veřejné tajemství: práva agenturních zaměstnanců se v Česku obcházejí za tichého souhlasu velkých firem. "Státu tady uniká obrovské množství peněz na odvodech a daních. Bavíme se o stamilionech," dodává Rezlerová, jejíž agentura dodává pracovníky mimo jiné i automobilce Škoda.

Čtvrtina agentur v Česku podvádí

Že má Česko s nepoctivými pracovními agenturami problém, potvrzuje i ministerstvo práce. Z celkem 674 kontrolovaných agentur vloni pochybila skoro každá čtvrtá a rezort jim rozdal pokuty za 22,3 milionu korun.

"To svědčí o porušování předpisů ze strany agentur a nutnosti legislativních úprav v této oblasti," připouští mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Ministerský návrh novely proto počítá s pravidelným přezkušováním agentur před komisí. Přibude také důvodů pro odejmutí licence.

Podle Pavla Čižinského z Organizace pro pomoc uprchlíkům má problém s pracovními agenturami celá Evropa. "Je jich stále víc a ovládají stále větší procento trhu práce," tvrdí. Evropská komise se proto rozhodla věc řešit právě zmíněnou směrnicí, kterou musí přijmout i Česko.

Hlavní změna? Dnes leží zodpovědnost za zaměstnance jen na agenturách. Směrnice ji ale přenáší i na firmy, které agenturní pracovníky používají - na tzv. uživatele.

Nepoctivá agentura se firmě prodraží

Máte pánové pocit, že vám bere práci?
Máte pánové pocit, že vám bere práci? | Foto: Ludvík Hradilek

Například: povinnost ověřit si legálnost pobytu cizince a archivovat kopie jeho dokumentů nebudou mít už jen  agentury ale i uživatelé. Stát také cizinci poskytne pomoc, pokud bude svědčit proti zaměstnavateli, který porušil pracovní právo.

Nebo: když se přijde na to, že ve firmě pracuje nelegální zaměstnanec a bude sporné, jak dlouho pro uživatele pracuje, bude se předpokládat, že to bylo tři měsíce. Zaplatit mzdu pak takovému dělníkovi bude muset firma, ne agentura.

Podle odborníků si tak továrny napříště rozmyslí, jakou agenturu si pro zprostředkování pracovní síly zaplatí. Nepoctivá agentura se totiž může firmě pořádně prodražit.

Kdyby navíc tahle práva měli dělníci z Borských polí, dostali by své platy a nemuseli by krást jen proto, aby přežili, jak tomu vloni v mnoha případech bylo.

Směrnice ochrání i Čechy

Cizincům v Česku zprostředkovává práci 1078 agentur, tedy něco přes polovinu z celkového počtu (2150 agentur). Směrnice se tak týká hlavně jich, protože nařizuje minimální povinné postihy za agenturní zaměstnávání ilegálních cizinců v EU.

Konkrétní změny, které do jejich fungování přinese, ještě nejsou jasné, její zapracování do českého právního řádu si totiž nejspíš vyžádá změnu několika zákonů.

Podle odborníků je to ale důležitá šance, jak dát agenturnímu zaměstnávání u nás jasná pravidla. Změny tak nakonec pocítí i čeští agenturní dělníci.

"Nejsou tady provázány kontrolní systémy ani softwarová databáze mezi úřady, které mají právo kontrolovat. Porušení zákoníku práce tak nemusí být zjistitelné," upozorňuje odborový předák svazu Kovo Josef Středula na hlavní problém českého trhu s agenturními pracovníky, který by podle něj změny v zákonech měly vyřešit.

V téhle šedé zóně umí nefér agentury mistrně manévrovat a vyhýbají se tak například i českým zákonem stanoveným povinnostem vůči agenturním pracovníkům. Například placení "srovnatelné mzdy za srovnatelnou práci" nebo pojistného.

"U poločerných agentur je pak samozřejmě hodina práce levnější," upozorňuje viceprezidentka Rezlerová. Uživatelé si pak často najímají právě nefér agentury, které nedodržováním pravidel křiví trh. I tohle má směrnice změnit.

Dobrá zpráva, Evropě došla trpělivost

Experti na pracovní trh proto změnu z Bruselu vítají.

"Evropské komisi došla trpělivost s chováním pracovních agentur. To je dost důležitá zpráva," je přesvědčen Středula, "nikdo z agentur se teď nemůže domnívat, že komise nebude regulovat dál a přísněji," tvrdí.

"Sláva, hurá, konečně," souhlasí viceprezidentka APPS Rezlerová. "Když bude zodpovědnost i na uživatelích, žádná velká firma už si nedovolí požádat o zprostředkování práce agenturu, která je napůl černá."

Statistiky agenturních pracovníků ministerstvo práce nemá, protože agentury neplní oznamovací povinnost (rezort s nimi kvůli tomu vede na 400 správních řízení). Podle Rezlerové v krizi přišla o místo až třetina z nich.

Neodradí ale přísnější regulace podniky od najímání lidí z agentur? "Ne. Trh se s tím srovná," tvrdí Rezlerová. Spolu s kolegou Lubošem Reichlem z APPS je přesvědčena, že v období zotavování se z recese a nepravidelných zakázek význam flexibilní pracovní síly z agentur naopak poroste.

Stihnout se to dá. Snad

Podaří se ale Česku směrnici přijmout včas?

Ministerstvo tvrdí, že pro to dělá vše. "Legislativní návrh transpozice této směrnice, zejména (ale nejenom) v souvislosti s novou definicí nelegální práce se bude připravovat ve 2. a 3. čtvrtletí 2010," tvrdí mluvčí Filipová.

"Bude to naknap ale stihnout se to dá," míní Čižinský. "Může se použít režim zkráceného řízení," souhlasí Středula, "termín 2011 se dá splnit,"

Jiní experti jsou ale opatrnější. Nepůjde totiž o snadný proces. Směrnice například počítá s trestní odpovědností právnických osob, kterou české právo nezná. V cestě jí také stojí volby a sestavování vlády.

"V České republice je navíc implementace směrnic dost tristní a často se zpožďuje," upozorňuje Soňa Veverková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. "Jestli to bude implementováno včas, to je opravdu otázka," dodává.

A pokud to nestihneme? "Členskému státu hrozí pokuta," vysvětluje Veverková, "stanoví ji Evropský soudní dvůr na návrh Evropské komise."

 

Právě se děje

Další zprávy