Opozice: U sKarty bychom uvítali leda zrušení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 12. 2012 19:33
Státem vyjednané změny v projektu sKarty se nezamlouvají opozici ani postiženým
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Stát se dohodl s Českou spořitelnou a Českou poštou na změnách smluv o sKartě. Jenže podle opoziční ČSSD či rady postižených je dál jediným řešením úplné zrušení projektu.

Sociální karty budou sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé budou moci používat jen dobrovolně. Povinné to bude pouze u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi. Upraví to zákon.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek novinářům řekl, že jeho strana dál považuje za jediné možné řešení ukončení systému sKaret. Takový její návrh je už v Senátu. Sobotka prý také očekával, že se premiér za "nedomyšlený, zbrklý a arogantní projekt" omluví.

Dohoda zklamala i Národní radu osob se zdravotním postižením (NRZP), dál žádá zrušení sKaret. "To, co bylo dnes vyhlášeno, nepřináší nic nového. Je to hodně humbuku a žádný výsledek," řekl ČTK šéf NRZP Václav Krása.

Podle něj bylo dobrovolné používání karty možné už dnes a většinou si lidé peníze z povinného spořitelního účtu rovnou nechali přeposílat na své bankovní konto. Navíc si nemuseli sKartu ani převzít. Krása míní, že pokud má být sociální karta povinná jako průkaz, měl by ji vydávat stát. Radě dál vadí také nakládání s osobními údaji či poplatky za posílání peněz složenkou.

Jak se přesně systém změní, zatím není úplně jasné. Ukážou to až novely zákonů a úprava smlouvy. Potřební ale zřejmě dál budou muset mít účet k sKartě u spořitelny, na který jim stát bude posílat dávky. Upřesnit by se mělo i to, jak budou úřady hodnotit podezření na zneužívání dávek.

Smlouvu se spořitelnou podepsal v lednu tehdejší náměstek ministra práce Vladimír Šiška, jehož policie před pár měsíci obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze rezignoval na funkci šéf resortu Jaromír Drábek (TOP 09).

Premiér Petr Nečas řekl, že smlouva "s přispěním bývalých vedoucích funkcionářů" byla v rozporu s koaliční smlouvou a vláda o ní neměla informace. Podle premiéra se uzavřením kontraktu na sKarty zabývají vyšetřovatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy